Apple iMac Retina 5K - Het beste scherm ooit

Door: Jeroen Boer Jeroen | 16 oktober 2014 21:10

Apple

De Mac bestaat dit jaar 30 jaar en dat viert Apple met de nieuwe iMac met Retina 5K-display. Ja dat lees je goed, Apples nieuwe computer heeft een nog hogere resolutie dan het momenteel veel gehypte 4K!

De nieuwe iMac met Retina 5K-display valt vooral op door zijn flink toegenomen schermresolutie. Het nieuwe IPS-scherm, dat Apple een Retina 5K-display noemt, heeft een schermresolutie van 5120 x 2880 pixels. Om dat in perspectief te zetten: dat zijn maar liefst 77,7 procent meer pixels dan een UHD-computerscherm (3840 x 2160 pixels) en 67 procent meer pixels dan 4K dat in de bioscoop gebruikt wordt (4096 x 2160 pixels).

Het Retina 5K-scherm bevat zoveel pixels dat je een 14 megapixel foto in één keer volledig kunt bekijken.

Ondanks de flink toegenomen hoeveelheid pixels ten opzichte van de bestaande 27 inch iMac (het zijn vier keer zoveel pixels), is het energieverbruik van het scherm volgens Apple 30 procent minder. Apple heeft om 5K mogelijk te maken een eigen schermcontroller ontworpen omdat een geschikte schermcontroller naar eigen zeggen nog niet bestond.

Het uiterlijk van de iMac met Retina 5K-display is niet gewijzigd ten opzichte van het al bestaande 27inch-model. Er is geen 21,5inch-model met een Retina-scherm aangekondigd.

Superkrachtig

Niet alleen het scherm is indrukwekkend, ook binnenin mag de nieuwe iMac er zijn. De iMac met Retina 5K-display bevat een quadcore Intel Core i5 op 3,5 GHz die optioneel uitgebreid kan worden naar een quadcore Intel Core i7 op 4 GHz. De processor wordt standaard bijgestaan door 8 GB RAM dat verdeeld is over twee van de in totaal vier aanwezige geheugensloten. Alle geheugensloten zijn toegankelijk en de iMac is ook te bestellen met 16 of 32 GB RAM.

De opslag wordt standaard verzorgd door een 1 TB fusion drive (een combinatie van een 1 TB harde schijf en een 128 GB SSD), maar de iMac kan ook uitgerust worden met een SSD in verschillende formaten. Voor de grafische mogelijkheden vertrouwt Apple op een AMD Radeon R9 M290X met 2 GB geheugen die kan worden uitgebreid naar een AMD Radeon R9 M295 met 4 GB geheugen.

Doen al deze cijfertjes je duizelen, dan hoef je alleen te onthouden dat de nieuwe iMac erg krachtig is. Iets dat ook wel mag om de 14,7 miljoen pixels aan te sturen. Het instapmodel Apple iMac met Retina 5K-display kost 2629 euro en kun je nu bestellen.