Apple introduceert iOS 7 met nieuw ontwerp en iTunes Radio

Door: wouter-hoeffnagel | 10 juni 2013 21:32

Nieuws

Apple introduceert iOS 7, een nieuwe variant van het besturingssysteem voor de iPhone, iPad en iPod touch. iOS 7 is voorzien van een geheel nieuwe structuur en een volledig nieuw design. De nadruk ligt in het besturingssysteem op eenvoud. Het besturingssysteem is voorzien van iTunes Radio. iOS 7 is beschikbaar in de herfst.

Het design van iOS 7 is geheel nieuw en maakt veel gebruik van de kleuren zwart en wit. Ook de vormgeving van alle apps die Apple standaard op iOS meelevert hebben een volledig nieuw uiterlijk gekregen. Denk hierbij aan de Weer-app, maar ook aan de Agenda, Mail-app, iMessage en Berichtencentrum. Cook noemt iOS 7 de grootste verandering aan iOS sinds de introductie van de iPhone.

Apple wil met iOS 7 gebruikers een gevoel van diepte geven. Hiervoor wordt gebruik gemaakt van de accelerometer in de iPhone, die de bewegingen van het apparaat registreert. Hierdoor is het mogelijk 'achter iconen te kijken' en dus het stukje van de achtergrond dat geblokkeerd wordt door een icoon in beeld te brengen.

iOS 7 bevat daarnaast een reeks nieuwe features. Control Center maakt allerlei handige instellingen razendsnel beschikbaar. Denk hierbij aan Bluetooth, AirPlay, een zaklamp en vliegtuigmodus. Het menu kan worden geopend door met je vinger vanaf de onderkant van het scherm omhoog te swipen.

iOS 7 is voorzien van een nieuwe App Store die het eenvoudiger maakt apps te vinden. De nieuwe winkel biedt de mogelijkheid te zoeken op categorieën of leeftijd. Ook is het mogelijk apps te zoeken die relevant zijn voor de locatie waar jij je bevind. De App Store updatet automatisch alle apps die jij via de winkel hebt geïnstalleerd. Hierbij let het besturingssysteem wel op het type netwerk waarmee je verbinding hebt. Grote bestanden worden dan ook niet gedownload via een 3G-netwerk, maar wel via een WiFi-netwerk.

Multitasking is daarnaast beschikbaar voor alle apps, terwijl dit voorheen alleen voor apps die hiervoor ondersteuning hadden ingebouwd beschikbaar was. iOS houdt het batterijverbruik hierbij nauwlettend in de gaten en geeft de apps die jij het vaakst gebruikt voorrang indien teveel stroom wordt verbruikt en de batterij dus snel leeg dreigt te raken.

Schakelen tussen apps

Een nieuwe feature maakt het mogelijk snel te schakelen tussen apps. De feature geeft van apps grote afbeeldingen op een soort kaarten weer. De appwisselaar wordt schermvullend weergegeven en maakt het mogelijk snel door de apps heen te scrollen.

Safari

Ook Safari heeft een update gekregen. De webbrowser is voorzien van een zoekveld dat je met je vinger te voorschijn kunt trekken. Daarnaast is de manier waarop je tabbladen bekijkt vernieuwd en zijn nieuwe beperkingen voor kinderen in Safari aangebracht. iCloud Keychain, Apple's nieuwe feature voor het online opslaan van al je wachtwoorden en betaalgegevens, wordt door Safari in iOS 7 ondersteund.

AirDrop

AirDrop is volgens Apple de eenvoudigste manier om content te delen met mensen die zich in jouw directe omgeving bevinden. Je opent simpelweg een app die AirDrop ondersteunt en zoekt de content op dat je wilt doorsturen. Je krijgt een overzicht te zien van vrienden die zich in de buurt bevinden. Klik op de naam om het bestand te versturen. Je vriend krijgt nu een melding te zien en kan de content accepteren. Het is mogelijk content met meerdere mensen tegelijk te delen. AirDrop is alleen beschikbaar op iOS-apparaten.

iTunes Radio

Apple introduceert in iOS 7 iTunes Radio, een muziekapp die je toegang geeft tot radiostations. Heb je een radiostation gevonden die je bevalt? Dan kan je deze toevoegen aan je favorieten, die op het hoofdscherm van iTunes Radio worden weergegeven. Het is mogelijk eigenlijk radiozenders aan te maken op basis van je eigen muziekvoorkeuren. iTunes Radio moet hiervoor natuurlijk je voorkeuren leren kennen. De feature geeft je daarom de mogelijkheid aan te geven of Apple meer nummers zoals dit moet afspelen of het muzieknummer juist nooit meer moet aanzetten. Ook is het mogelijk het nummer toe te voegen aan je wensenlijst van de iTunes Store.

iTunes Radio is beschikbaar op alle iOS-apparaten. De radiodienst is daarnaast ook beschikbaar via de iTunes-app op zowel de Mac als Windows en de Apple TV. iTunes Radio is volledig vrij van advertenties voor iTunes Match-abonnees. Gebruikers die geen abonnee zijn horen dus wel advertenties.

Camera-app

De Camera-app is geüpdatet en voorzien van een flinke hoeveelheid nieuwe filters en features. Ook de Fotos-app is vernieuwd. De app maakt gebruik van metadata om foto's in te delen op 'momenten'. Hierbij geeft de app een naam aan de foto aan de hand van de beschikbare data over de locatie en het tijdstip waarop de foto is genomen. Ook is het mogelijk verschillende foto's te combineren tot een collectie, waarna de app een naam verzint voor de fotoverzameling. Photostream is verbeterd en moet het eenvoudiger maken photostreams aan te maken en te delen. Ook is het mogelijk via Fotos video te delen via iCloud.

Activation Lock

Activation Lock is een nieuwe feature die is verwerkt in Find My iPhone en diefstal van iPhones moet tegengaan. Om een iPhone te kunnen via Find My iPhone is het noodzakelijk het apparaat te kunnen vinden. Een dief kan proberen te iPhone direct te wissen of het apparaat uit te schakelen zodat deze later gewist kan worden. De iPhone is hierdoor dus onvindbaar. Activation Lock maakt daarom de iPhone onbruikbaar zodra een dief een iPhone probeert uit te schakelen of te wissen. De feature is beschikbaar via Find My iPhone.

Siri

Siri is eveneens flink geüpdatet. De feature is voorzien van een nieuwe interface en zowel een nieuwe vrouwelijke als mannelijk stem. Daarnaast is Siri slimmer geworden en kan nu meer vragen beantwoorden. Daarnaast kan de spraakassistent bluetooth in- of uitschakelen en het contrast van je iPhone of iPad aanpassen. Siri wordt geïntegreerd in een flink aantal auto's van verschillende fabrikanten. Siri is echter nog steeds niet in het Nederlands beschikbaar, waardoor de feature voor ons helaas niet relevant is.

Beschikbaar ind e herfst

iOS 7 wordt in de herfst gelanceerd en zal beschikbaar zijn voor de iPad 2, iPhone 4 of de vijfde generatie iPod touch. Alle nieuwere modellen worden eveneens ondersteund.

0 Reactie(s) op: Apple introduceert iOS 7 met nieuw ontwerp en iTunes Radio

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.