Apple's omzetwaarschuwing: wat is er gebeurd?

Door: Justin Doornekamp | 18 januari 2019 18:48

Apple Watch Series 4
Blog

Voor de eerste keer sinds 2002 waarschuwde Apple dat de omzet in vierde kwartaal van 2018 flink lager zal uitvallen dan verwacht. Hoe heeft het zover kunnen komen?

Apple mikt voor het op 29 december afgesloten kwartaal op een omzet van circa 84 miljard dollar, beduidend minder dan de 89 miljard tot 93 miljard waar het bedrijf eerder rekening mee hield. Beleggers reageerden geschokt: het aandeel Apple maakte een koersval van ruim tien procent en trok zo de Amerikaanse beurzen mee naar beneden.

De vraag is waar het fout ging. Topman Tim Cook legt in een lange brief aan aandeelhouders uit dat vooral de vraag naar iPhones in China tegenvalt, mede als gevolg van een sterker dan voorziene groeivertraging van de Chinese economie. Ook de toenemende handelsspanningen tussen China en de Verenigde Staten doen het bedrijf niet goed. Het lukt beide landen al een tijd niet om afspraken te maken over bepaalde handelszaken. Cook blijft in zijn brief wel positief over de kansen van het bedrijf in China op de lange termijn.

De topman noemt nog andere zaken om de omzetwaarschuwing te verklaren. Zo doen consumenten langer met hun telefoon, waardoor zij minder snel hun oude smartphone vervangen voor een nieuwer model. Bovendien worden zij bij de aanschaf van een nieuwe iPhone geconfronteerd met een enorm hoog prijskaartje, waarvan velen zich afvragen of dit op termijn nog wel houdbaar is.

Consumenten schaffen dus minder vaak een nieuwe iPhone aan. Apple speelt hier al een tijdje op in door zich meer te richten op diensten als Apple Music en iCloud, die jaar na jaar een groter deel van de omzet uitmaken. Zo komt iTunes bijvoorbeeld ook beschikbaar op Samsung TV's en kun je Apple Music op je Android installeren.

iPhone XR

Meer info eind januari

Apple stelde ook last te hebben van negatieve wisselkoerseffecten door de sterkere dollar. De greenback trok afgelopen jaar flink aan op de verwachting dat de Amerikaanse centrale bank de Amerikaanse economie minder gaat stimuleren.

Op 29 januari wordt bekend hoe het er werkelijk voor staat bij Apple. Dan komt het bedrijf met de volledige kwartaalcijfers naar buiten. Het bedrijf heeft zich vast ingedekt, door aan te kondigen geen verkoopcijfers meer naar buiten te brengen, enkel omzetcijfers.

0 Reactie(s) op: Apple's omzetwaarschuwing: wat is er gebeurd?

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.