Apple kondigt macOS Mojave aan

Door: Martin Gijzemijter | 04 juni 2018 21:02

Nieuws

Een nieuwe editie van WWDC betekent traditioneel ook een nieuwe versie van macOS, en daar heeft Apple zich ook dit jaar weer aan gehouden. Wel brak het bedrijf met een traditie, macOS Mojave is namelijk niet vernoemd naar een berg, maar naar een woestijn.

Het gerucht ging al een tijdje dat Dark Mode zijn intrede zou doen in de nieuwe versie van macOS, en tijdens de aankondiging bleek dit ook daadwerkelijk het geval. In deze modus wordt er een donkerdere versie van het besturingssysteem getoond, wat prettiger werkt in een donkere ruimte. Leuke gimmick is dat de achtergrondafbeelding in macOS Mojave met de tijd kan veranderen. Oftewel, kijk je overdag naar een mooie woestijn in de volle zon, tegen het avonduur verandert die achtergrond in een woestijn in de nacht. Totaal niet nuttig, maar wel ontzettend leuk.

Desktop Stacks

Stacks (oftewel Stapels) kennen we al een tijdje in macOS, maar Mojave voegt daar een nieuwe variant aan toe. Het is namelijk in deze versie van het besturingssysteem niet alleen meer mogelijk om stapels te maken op de Dock, je kunt die stapels ook eenvoudig maken op je bureaublad zelf. Op die manier kun je de boel een stuk netter indelen (al blijft het de vraag of je dat ook daadwerkelijk gaat doen).

Finder

Apple heeft Finder ook onder handen genomen, al zijn de wijzigingen hier enigszins subtiel. Zo kent het programma een nieuwe Gallery-weergave, met een grote preview van een foto bovenin en daaronder een reeks thumbnails om doorheen te bladeren. Aan de zijkant kun je vervolgens alle relevante informatie van de betreffende afbeelding zien, en er is een knop Quick Actions om snel een bepaalde handeling uit te voeren met betrekking tot de actieve foto, zoals het toevoegen van een watermerk. Die zijbalk met extra informatie over het bestand is ook aanwezig in andere weergaven in Finder.

Media

Interessant in macOS Mojave is hoe eenvoudig Apple het heeft gemaakt om media op diverse manieren te gebruiken. Zo kun je heel eenvoudig een schermopname maken, en die afbeelding vervolgens in een document slepen dat je aan het maken bent. Maar ook continuïteit is uitgebreid. Stel dat je een document aan het bewerken bent in Pages, en je maakt een screenshot of foto op je iPhone. Je Mac kan nu detecteren dat een foto is gemaakt en plaatst deze direct in het document dat je aan het maken bent. Dat scheelt écht ontzettend veel tijd en energie.

Woning

Heel enthousiast worden we van het feit dat, naast apps als Nieuws en Aandelen, ook de app Woning eindelijk naar macOS komt. Natuurlijk is het superhandig dat je je lampen, slimme sloten enzovoort kunt bedienen vanaf je smartphone, maar als je aan het werk bent op je Mac, waarom zou je die apparaten dan niet gewoon vanaf daar kunnen bedienen? Met ingang van macOS Mojave kan dat dus ook gewoon.

App Store

In navolging van de App Store voor iOS, krijgt ook de App Store in macOS een behoorlijke metamorfose. Interessant is de indeling in categorieën, waarbij je moet denken aan Ontdekken, Creëren, Werken, Spelen, Ontwikkelen enzovoort. Uiteraard blijven de gewone categorieën ook bestaan. En, groot nieuws voor liefhebbers van Office, Microsoft komt later dit jaar met Office 365 rechtstreeks vanuit de App Store.

0 Reactie(s) op: Apple kondigt macOS Mojave aan

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.