Apple krijgt 8 miljoen boete voor playlist-patenten

© CIDimport

Apple krijgt 8 miljoen boete voor playlist-patenten

Geplaatst: 12 juli 2011 - 08:20

Aangepast: 16 november 2022 - 09:23

Redactie ID.nl

Apple moet van een Amerikaanse rechtbank 8 miljoen dollar betalen omdat het patenten op playlists schendt. De patenthouder wilde eigenlijk 10 keer zoveel schadevergoeding hebben.

Een juryrechtbank in het Amerikaanse Eastern District of Texas heeft besloten dat Apple 8 miljoen dollar (5,75 miljoen euro) moet betalen aan het bedrijf Personal Audio LLC. Apple schendt namelijk twee patenten van dat bedrijf. Beide patenten slaan op een manier om playlists te downloaden op een apparaat en daarin te navigeren met dat apparaat.

Niet alleen Apple

Op die manier schenden dus bijvoorbeeld de iPod, iPhone en vanzelf ook de iPad dus patenten 6,199,076 en 7,509,178 van Personal Audio. Dat bedrijf wilde zelf overigens fiks meer geld zien voor de patentschending van Apple. Personal Audio eiste namelijk zo'n 84 miljoen dollar (ruim 60 miljoen euro).

Apple is niet het enige bedrijf dat door de patenthouder is aangeklaagd. Ook portable audioapparatenproducent Archos, elektronicaproducent Coby en de Amerikaanse satellietradioaanbieder Sirius XM Radio zijn in juni 2009 aangeklaagd. De eerste twee bedrijven besloten in mei 2010 al te schikken met het Texaanse bedrijf. Sirius XM deed dat twee maanden later.

Patenttrol

Personal Audio LLC is overigens een typische patenttroll. De enige bestaansreden voor het bedrijf is de bescherming van de patenten die het bezit. Het bedrijf bouwt zelf geen enkel apparaat met de functies die beschermd worden door de patenten. Sterker: op internet is het bedrijf alleen terug te vinden vanwege de diverse rechtszaken.

Het is nog onbekend of Apple in beroep gaat tegen de uitspraak van de rechtbank. De Britse techsite The Register beredeneert dat dit financieel gezien niet nodig zal zijn. Een bedrag van 8 miljoen dollar stelt voor Apple immers niet zoveel voor. Wel zou het kunnen dat Apple bijvoorbeeld voor de jurisprudentie in beroep gaat.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten