Apple krijgt iPods.com in handen

Door: wouter-hoeffnagel | 01 augustus 2011 12:59

Nieuws

Apple heeft de domeinnaam iPods.com door het World Intellectual Property Organization (WIPO) toegekend gekregen. De huidige eigenaar van iPods.com moet het domein overdragen aan Apple. De website wordt momenteel omgeleid naar een reclamewebsite.

De situatie rondom iPods.com speelt al even. Apple diende in mei een klacht in bij de WIPO. Nu blijkt dat deze aanpak aanzienlijk goedkoper uitpakt dan het simpelweg kopen van het domein. Voorheen betaalde Apple 4,5 miljoen dollar voor het domein iCloud.com, wat door een Zweeds bedrijf werd gebruikt voor het aanbieden van een online opslagdienst. Ook voor iPhone.com heeft Apple een flink bedrag neergelegd.

Het in handen krijgen van iPods.com heeft Apple in plaats van miljoenen slechts enkele duizenden dollars gekocht. De WIPO heeft bij het toekennen van iPods.com waarschijnlijk gebruik gemaakt van de Uniform Dispute Resolution Policy (UDRP), die het mogelijk maakt een domeinnaam aan een organisatie toe te kennen als deze identiek is aan of grote overeenkomsten heeft met een merk of dienst van het bedrijf.

Bij de UDRP is het van belang dat de huidige eigenaar van het domein geen legitieme belangen heeft bij het in handen hebben van het domein. Denk hierbij aan de verkoop van producten die eveneens deze naam dragen. Ook de wijze waarop het domein wordt gebruikt kan een reden zijn een domein aan een ander bedrijf toe te kennen, bijvoorbeeld als de huidige eigenaar van het domein schade toebrengt aan de reputatie van het klagende bedrijf.

0 Reactie(s) op: Apple krijgt iPods.com in handen

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.