Apple krijgt patent op automatische iOS-logging

Door: jasper-bakker | 22 november 2012 11:11

Nieuws

Apple patenteert logging op mobiele apparaten dat systeembreed app-gebruik en andere gebeurtenissen vastlegt. De gebruiker kan eventueel een tijdslijn oproepen.

Het dinsdag toegekende Amerikaanse patent is voor een zogeheten journaling-systeem dat gebruik en acties van apps vastlegt, maar ook van andere subsystemen op een mobiel apparaat. Net zoals een fotografie-app automatisch een geolocatie kan bewaren, maar dan in de genomen foto zelf, legt dit extra meta-informatie vast voor handelingen op een iPhone of iPad.

Eigen iOS-historie doorzoeken

Webwerelds Britse zustersite Macworld.co.uk somt enkele voorbeelden op. Waar en wanneer telefoongesprekken zijn gevoerd, hoe lang die hebben geduurd. Waar en wanneer er apps zijn gedownload. Hoe vaak welke muzieknummers zijn afgespeeld, enzovoorts. Het patent van Apple vermeldt dat al deze 'event data' opgeslagen kan worden en geïndexeerd in een database, zodat een tijdslijn van te reconstrueren op basis van zoekopdrachten.

Zo'n reconstructie valt "in sommige implementaties" ook weer te geven middels markeringen op een kaart of plattegrond. Zodra de gebruiker een handeling pleegt met zo'n markering kan het mobiele apparaat de verzamelde metadata tonen die gerelateerd is aan die positie. De opgeslagen gegevens zijn naast locatie ook te filteren op tijd, app, gebruik en andere criteria, meldt Apple-blog Apple Insider.

Versus Google Now?

De database met de gelogde metadata hoeft niet per sé op een iPhone of iPad zelf te staan. Het patent voorziet ook in de mogelijkheid om de journaling-database te draaien op een server, waarmee het mobiele apparaat dan via een WiFi- of een 3G/4G-verbinding contact mee heeft. Android-maker Google heeft een soortgelijke functionaliteit (Google Now) eerder dit jaar ingevoerd in Android 4.1.

Klik voor groot

0 Reactie(s) op: Apple krijgt patent op automatische iOS-logging

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.