Apple laat je MacBook accu langer leven

Door: Ronald Smit | 11 juni 2020 06:00

Apple laat accu MacBook langer leven
How To

Met de komst van macOS 10.15.5 heeft Apple een nieuwe feature ingebouwd die het leven van de ingebouwde accu van je MacBook moet verlengen. Maar hoe werkt dat precies, wat zijn de voor- en nadelen en hoe schakel je het (al dan niet tijdelijk) uit?Laat je MacBook accu langer leven.

Batterijen (en dan vooral de oplaadbare exemplaren ofwel accu’s) blijven naast een bron van energie ook een bron van zorg. De huidige Lithium-exemplaren kunnen weliswaar heel veel energie opslaan, ze hebben ook een relatief beperkte levensduur. Die wordt vooral bepaald door het aantal laad-ontlaad-cycli, maar zeker ook door hoeer opgeladen wordt. Dat laatste heb je als eindgebruiker meestal relatief weinig controle over. Idealiter moet een batterij - mits je ‘m lang mee wilt laten gaan - liever niet steeds weer helemaal volgeladen en leeggetrokken worden. In principe zorgt het laadcircuit van je apparaat daarvoor.

Tegelijkertijd is er ook een flinke categorie gebruikers die hun notebook grotendeels gekoppeld aan de netspanning gebruiken. Daarbij blijft de accu in dat apparaat eigenlijk altijd volledig volgeladen. Da’s ook weer niet goed. Het beste is het om softwarematig een gebruikersprofiel samen te stellen, en aan de hand daarvan de oplaad-tactiek te bepalen. Voor die gebruiker die grotendeels aan de netspanning hangt (of beter: de laptop van die gebruiker) is het beter om de accu niet continu 100% geladen te houden.

Met de nieuwste update voor macOS Catalina - 10.15.5 - heeft Apple precies dat gerealiseerd. Het nieuwe batterijbeheer houdt in de gaten hoe jij je MacBook gebruikt en zorgt voor een passend laadbeheer. Dat moet leiden tot een langere levensduur van de accu. Geen overbodige luxe, gezien het feit dat deze accu’s niet door de gebruiker zijn te vervangen.

Aan of uit?

Standaard staat het slimme batterijbeheer ingeschakeld nadat je de update naar macOS 10.15.5 van Apple hebt uitgevoerd. In de meeste gevallen geldt dat je dat ‘t best ook zo kunt laten. Behalve als je een gebruiker bent die normaliter thuis aan een bureau werkt, maar nu verplicht op pad moet. In zo’n geval kan het voorkomen dat bij ingeschakeld batterij(laad)beheer de accu niet volledig is opgeladen en je dus minder lang op de batterij kunt werken. Weet je van tevoren dat je een poosje later de deur uit moet, dan is het handig om het batterijbeheer tijdelijkuit te zetten, zodat de accu volledig geladen wordt.

Dat doe je door in het appelmenu op Systeemvoorkeuren te klikken. Klik in het geopende venster op Energiestand (‘t pictogram in de vorm van een gloeilamp). Klik in weer een nieuw venster op de knop Batterij en dan op Batterijconditie. Je kunt nu de optie Batterijconditiebeheer uitzetten; klik op OK ter bevestiging.

Vergeet verder niet het beheer na gedane arbeid buiten de deur weer aan te zetten. Last but not least zie je in dit venster trouwens ook de conditie van je accu vermeld: Normaal is goed, in andere gevallen is het tijd om aan vervanging te denken. En dat betekent in principe eens een gang naar Apple, of een alternatieve reparatieshop.

Hier zet je het nieuwe batterijbeheer (liefst tijdelijk) uit

0 Reactie(s) op: Apple laat je MacBook accu langer leven

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.