Apple mag Europese rechtszaak over prijsafspraken schikken

© PXimport

Apple mag Europese rechtszaak over prijsafspraken schikken

Geplaatst: 6 november 2012 - 18:51

Aangepast: 16 november 2022 - 09:22

Wouter Hoeffnagel

Apple mag van de Europese Commissie (EC) een schikking treffen in een rechtszaak over prijsafspraken voor e-boeken. De commissie keurt de voorstellen voor een schikking die Apple samen met een aantal uitgevers deed goed.

Dit melden bronnen binnen de EC aan het persbureau ANP. Naast Apple werden ook de uitgevers Hachette Livre, Penguin, Verlagsgruppe Georg von Holtzbrinck, HarperCollins en Simon & Schuster door de EC voor de rechter gedaagd. De EC beschuldigt Apple van het maken van prijsafspraken met uitgevers, zodat de boeken nergens goedkoper aangeboden kunnen worden. De prijs van de e-boeken zou hierdoor jarenlang kunstmatig hoog zijn gehouden. Ook de uitgevers kunnen een schikking treffen om de rechtszaak tot een einde te brengen.

Lagere prijs

Het schikken van de rechtszaak betekent dat de prijs van e-boeken wordt vrijgegeven, waardoor concurrenten zoals Amazon de e-boeken voor een lagere prijs kunnen aanbieden dan Apple. De uitspraak is dus voor consumenten goed nieuws, aangezien zij minder kwijt kunnen zijn voor hetzelfde boek.

Apple en de uitgevers worden niet alleen in Europa onder de loep genomen. Ook het Amerikaanse ministerie van Justitie onderzoekt of Apple prijsafspraken heeft gemaakt met uitgevers van e-boeken. Apple heeft overigens altijd ontkent dat dergelijke afspraken bestaan.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten