Apple moet Chinese uitgever 63.000 euro betalen

Door: wouter-hoeffnagel | 28 september 2012 15:16

Apple

Apple is verantwoordelijk voor de verkoop van illegale kopieën van de encyclopedie van het Chinese Encyclopedia of China Publishing House. De iPhone-fabrikant moet de uitgever daarom een schadevergoeding van 520.000 Yuan, zon 63.000 euro, betalen.

Dit oordeelt een Chinese rechter. Beijing Times meldt dat Encyclopedia of China Publishing House in de rechtszaak een schadevergoeding van 530.000 Yuan vroeg. De schadevergoeding die de rechter de uitgever uiteindelijk toewees viel dus iets lager uit.

Verantwoordelijk voor content in App Store

De oorspronkelijke aanklacht, die in 2010 werd ingediend, luidde dat Apple in de App Store apps verkocht die illegale versies van de encyclopedie bevatten. Encyclopedia of China Publishing House stelt dat Apple verantwoordelijk is voor de content van apps die worden aangeboden in de App Store.

Apple verdedigde zich door te stellen dat het niet betrokken is geweest bij de ontwikkeling van de apps. De rechter oordeelt echter dat Apple wel degelijk verantwoordelijk is voor de content, aangezien het bedrijf de apps goedkeurde voor de App Store en een deel van de winst opstrijkt.

Tweede rechtszaak

Naast Encyclopedia of China Publishing House voert ook een groep van negen Chinese schrijvers een juridische strijd met Apple over het onderwerp. Onder de schrijvers zijn onder andere de bekende Chinese schrijvers Han Han, Li Chengpeng en [urlx=http://en.wikipedia.org/wiki/Murong_Xuecun]Murong Xuecun.

De groep claimt dat Apple de verkoop van illegale kopieën van hun boeken in de App Store toestaat. De aanklacht van de Chinese schrijvers lijkt voor alsnog overigens niet het gewenste effect te hebben. Apple keurde nadat de aanklacht werd ingediend 26 andere apps goed die volgens de schrijvers eveneens inbreuk maken op hun rechten. De groep besloot hierop de schadevergoeding die zij eisen te verhogen van 1,5 miljoen euro naar 2,8 miljoen euro.

0 Reactie(s) op: Apple moet Chinese uitgever 63.000 euro betalen

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.