Apple nu ook in Canada aangeklaagd wegens e-boekkartel

Door: wouter-hoeffnagel | 22 april 2012 12:05

Nieuws

Na de class action-rechtszaak in de Verenigde Staten heeft Apple nu met een zelfde rechtszaak in Canada te maken. Apple zou samen met een aantal uitgevers een kartel hebben gevormd, waardoor consumenten worden benadeeld.

Dit schrijft het Canadese Montreal Gazette. Apple zou prijsafspraken hebben gemaakt met verschillende uitgevers. Normand Painchaud, de advocaat die de class action-rechtszaak is gestart, stelt dat de prijzen van e-books door deze werkwijze aanzienlijk zijn gestegen. Canadese klanten hebben daarom volgens de advocaat recht op een schadevergoeding. Alle Canadezen die in de afgelopen twee jaar een e-boek hebben gekocht kunnen zich aansluiten bij de rechtszaak.

Andere rechtszaken

De rechtszaak is ingediend in de Canadese provincie Québec en is waarschijnlijk niet de enige rechtszaak die in Canada tegen Apple gevoerd zal worden. Ook in Ontario en British Columbia zijn verzoeken ingediend voor het starten van een class action-rechtszaak tegen Apple wegens kartelvorming.

De groep met uitgevers die in Canada zijn aangeklaagd is bestaat uit de uitgevers die eerder met een Amerikaanse rechtszaak wegens prijsafspraken te maken kreeg. Het gaat hierbij onder andere om Penguin, Hachette, Simon & Schuster, MacMillan en HarperCollins. In de Verenigde Staten hebben drie van de vijf uitgevers inmiddels een schikking gesloten met het openbaar ministerie. Alleen Penguin, MacMillan en Apple weigeren de schikking te ondertekenen.

0 Reactie(s) op: Apple nu ook in Canada aangeklaagd wegens e-boekkartel

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.