Apple lanceert iPhone 6s en iPhone 6s Plus op 25 september

Door: Martin Gijzemijter | 09 september 2015 20:20

Nieuws

De nieuwe iPhone 6s en iPhone 6s Plus zijn een feit. Apple heeft de nieuwe iPhones woensdagavond gepresenteerd tijdens een persconferentie in San Francisco. De iPhone 6s en 6s Plus zijn voorzien van 3D Touch-technologie en verschijnen op 25 september in de eerste landen. Nederland zit daar niet bij.

Zoals verwacht bevatte de aankondiging van de iPhone 6s en iPhone 6s Plus weinig verrassingen, simpelweg omdat de meeste informatie al was uitgelekt. Het ontwerp is nauwelijks aangepast. Qua uiterlijk is er één dingetje anders, namelijk de kleur, Apple heeft namelijk de populaire kleur rosé goud toegevoegd aan het assortiment.

Verder zul je weinig verschil merken, althans, niet aan de buitenkant. Als we Apple mogen geloven hoef je ook minder bang te zijn voor BendGate 2.0, omdat de nieuwe iPhones zijn gemaakt van een soort aluminium dat veel minder buigzaam is (hetzelfde materiaal als is gebruikt voor de Apple Watch).

Camera

Aan de binnenkant is er wél veel veranderd. We waren al vrij zeker van het gerucht, maar wat waren we blij toen Apple het bevestigde: een 12 megapixel camera. Dat betekent foto's nemen met een superhoge resolutie en de mogelijkheid om 4K video's vast te leggen. Apple besteedde een goede vijf minuten aan het uitleggen van allerlei technologieën die ervoor zouden moeten zorgen dat de foto's fantastisch zijn, maar zoals altijd is dat iets dat we liever zelf gaan testen in omstandigheden die niet ideaal zijn. De FaceTime-camera is ook aangepast, en is nu een 5 megapixel-camera. Voor als je je pukkels ook vast wilt leggen op je selfies.

Live Photos

Een briljante toevoeging die niemand aan had zien komen is Live Photos. Iedereen kent wel zo'n situatie waarin je een foto wilt nemen, maar per ongeluk een filmpje schiet. Dat is precies wat Live Photo doet. Je schiet een foto, zoals je dat altijd hebt gedaan. Stiekem schiet de iPhone 6s ondertussen een reeks foto's. Wanneer je vervolgens een 3D Touch uitvoert in je Foto's app, zal de foto plotseling bewegen (met geluid). Apple benadrukt: dit is geen video, maar stills achter elkaar, die niet veel meer ruimte in beslag nemen. Een ideale manier om nét iets meer dan het moment te vangen.

3D Touch

Een ander gerucht waarvan de aankondiging meer een formaliteit was, is Force Touch. Met de naam van de technologie was Apple niet zo gelukkig, met als gevolg dat het van nu af aan 3D Touch zal heten. Stiekem hadden we ons verheugd op Star Wars grapjes, al verzinnen we met de nieuwe benaming vast ook wel iets. 3D Touch kennen we al van de Apple Watch, al gaat de versie voor de iPhone 6s nog een stapje verder.

Er zijn drie aanraakniveaus: aanraken, zachtjes drukken en langer drukken. Het lijkt misschien niet zo boeiend, maar realiseer je dat dit de manier waarop we met de iPhone werken drastisch zal veranderen. Niet alleen in productiviteits-apps (denk aan: zacht drukken voor kopiëren, hard drukken voor plakken), maar vooral ook in games. Daarnaast kent de iPhone 6s en 6s Plus een taptic engine, waarmee je feedback krijgt door middel van subtiele trillingen. In dat opzicht kan het ons niet zoveel schelen hoe de technologie heet, we zijn vooral blij dat hij er nu is.

Onder de motorkap

Maar hoe zit het dan met de andere specificaties onder de motorkap? Ook daar stelt Apple gelukkig niet teleur. De iPhone 6s is voorzien van een A9 processor die, om Apple te citeren, maar liefst 70% sneller is dan z'n voorganger in de iPhone 6. Zoals verwacht bevat de telefoon 2 GB RAM, tweemaal zoveel als de iPhone 6. De M9-coprocessor is nu ingebouwd in de processor en is altijd actief. Touch ID is verbeterd en werkt volgens Apple nu tweemaal zo snel.

En dat was het. Teleurstellend? Misschien als je had gerekend op een volledig nieuwe telefoon, maar dat is de reden dat Apple de s-serie destijds in het leven heeft geroepen. Het getal kondigt een nieuwe generatie aan, de s-versie een subtiele upgrade, al vinden wij de toevoeging van 3D Touch en de 12-megapixelcamera allesbehalve subtiel.

Wanneer komt de iPhone 6s?

Zoals altijd zullen we in Nederland nog iets langer moeten wachten op de iPhone 6s en iPhone 6s Plus dan in Amerika en de andere eerste introductielanden. Waar de releasedatum in die landen is gesteld op 25 september, is de releasedatum voor Nederland nog niet bekend. De prijsstelling is redelijk gelijk aan die van de voorgangers:

iPhone 6s

16 GB-versie: 649 euro

64 GB-versie: 749 euro

128 GB-versie: 849 euro

iPhone 6s Plus

16 GB-versie: 749 euro

64 GB-versie: 849 euro

128 GB-versie: 949 euro

4 Reactie(s) op: Apple lanceert iPhone 6s en iPhone 6s Plus op 25 september

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 9 september 2015 23:12 Anoniem
  Een iPhone 6s met 64GB voor 300 dollar en een 128 GB voor 400 dollar?! Dat is €350! Ik kan me vergissen, maar dit lijkt me een fout te zijn. De prijzen zullen eerder richting de €800 gaan.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 10 september 2015 07:54 Anoniem
  Waarom specifiek "met Wifi"? Zijn er uberhaupt nog smartphones die geen wifi optie hebben? Tot nog toe werd de toevoeging "wifi" gebruikt als er geen sim-kaart in kon. Zoals mijn Galaxy S Wifi: een mp3 speler, geen telefoon.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 10 september 2015 16:54 Anoniem
  Beetje jammer dat jullie blijkbaar niet zelf zijn gaan kijken. Kom op zeg, zelfs Nu.nl heeft de boel vastgehad en heeft dus kunnen uitleggen dat 3D touch eerder contra-intuïtief is dan handig.
  Nu zijn jullie alleen de presentatie aan het samenvatten. En dat noemt zich een tech-site.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 11 september 2015 13:43 Anoniem
  Volgens mij moet je daarvoor uitgenodigd worden door Apple zelf.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.