Apple ontvangt Big Brother Award wegens filmen van personeel en klanten

Door: wouter-hoeffnagel | 14 april 2013 14:42

Nieuws

Apple wint dit jaar in Duitsland de Big Brother Award. Het bedrijf krijgt de award voor de wijze waarop de organisatie toezicht houdt op werknemers en klanten. Het bedrijf zet hiervoor camera's in.

digitalcourage, de organisatie achter de Big Brother Award, meldt dat Apple Retail Germany dit jaar de award in de wacht sleept. De organisatie stelt dat Apple zijn medewerkers en klanten op allerlei locaties binnen het bedrijf filmt. Zo zou het bedrijf niet alleen in de showroom camerabeelden opnemen, maar ook in het kantoor van de manager, het magazijn en in de 'Genius'-ruimtes waarin technici klanten helpen met problemen. De beelden worden voortdurend opgenomen en opgeslagen op harde schijven.

Onderdeel van het contract

Het feit dat personeel wordt gefilmd is opgenomen in het contract dat medewerkers tekenen voordat zij aan de slag gaan bij Apple Retail Germany. Apple benadrukt in het contract dat medewerkers niet verplicht zijn met het filmen akkoord te gaan en dit zonder consequenties kunnen weigeren. Het is echter niet duidelijk of medewerkers ook daadwerkelijk aan de slag kan gaan bij het bedrijf zodra zij weigeren met de werkwijze akkoord te gaan.

digitalcourage is niet te spreken over de werkwijze van Apple Retail Germany. De organisatie stelt onder andere dat klanten lange tijd niet goed geïnformeerd zijn over de werkwijze, terwijl ook zij door Apple worden gefilmd. Zo zouden stickers die duidelijk moeten maken dat ruimtes zijn voorzien van camera's lange tijd niet duidelijk zichtbaar zijn geweest. digitalcourage kent Apple daarom dit jaar de Big Brother Award toe.

Apple Retail Germany

Apple Retail Germany is overigens een aparte divisie van Apple, die losstaat van het Duitse Apple GmbH (GmbH is een bedrijfsvorm die vergelijkbaar is met de Nederlandse B.V.). Apple GmbH kreeg de Big Brother Award twee jaar geleden toegewezen, aangezien het bedrijf klanten zou dwingen akkoord te gaan met 'monopolitische voorwaarden'.

0 Reactie(s) op: Apple ontvangt Big Brother Award wegens filmen van personeel en klanten

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.