Apple Pencil-instellingen aanpassen doe je zo

Door: Ronald Smit | 16 juni 2020 09:29

De Apple Pencil van de meest recente generatie beschikt over dubbeltik-gevoeligheid
How To

De meest recente generatie van de Apple Pencil (het exemplaar zonder dopje dat via inductie draadloos wordt geladen) heeft wat aardige instellingsmogelijkheden. We duiken er even in!

De Apple Pencil is - hoewel tamelijk onschuldig ogend - eigenlijk best een high-tech apparaatje. Zo treft je in het inwendige een 32-bits processor aan, samen met een oplaadbare batterij die de voeding verzorgt. Het opladen gaat bij de nieuwe(re) Pencil niet meer via een oplaadkabel, maar inductief. Je klikt het ding gewoon op de zijkant van je iPad Pro 11 of de nieuwe iPad Pro. Vervolgens verschijnt informatie over de koppeling van de pen en de batterijlading. De eigenlijke communicatie tussen pen en tablet verloopt via bluetooth. Aardig detail in de nieuwste Apple Pencil is de aanraakgevoeligheid. Door simpelweg te tikken kun je een actie uitvoeren. Wélke precies, dat is instelbaar.

Start de app Instellingen en tik vervolgens op Apple Pencil. Let wel: deze optie is alleen beschikbaar als je Pencil gekoppeld en actief is. In het paneel dat je nu ziet, kun je kiezen uit drie opties. Standaard schakel je middels een dubbeltik tussen tekenen en gummen. Maar wellicht komt de tweede optie - Schakel tussen huidige en laatstgebruikte functie - je beter uit. Of zie ja na een dubbeltik liever een kleurenpalet verschijnen.

Of het uiteindelijk echt zo werkt, hangt ook een beetje af van of de actieve app een van de opties ondersteunt natuurlijk. Ergens hopen we dat Apple in de dit najaar verschijnende iPadOS-versie meer opties (of zelfs liever nog zelf-definieerbare acties) toevoegt. Vooralsnog moet je het echter met dit drietal doen. Bedenk echter dat sommige apps andere mogelijkheden aan de dubbeltik kunnen toewijzen!

Een app als Affinity Photo biedt meer instellingsmogelijkheden voor de dubbeltik op de Pencil
Een app als Affinity Photo biedt meer instellingsmogelijkheden voor de dubbeltik op de Pencil

Affinity Photo

Kijk bijvoorbeeld maar eens in de instellingen van Affinity Photo, daar vind je onder Pencil verdeeld over een lange lijst aan categorieën welke actie je wilt toewijzen aan een dubbeltik. Handig, want dat maakt de tekengereedschappen in combinatie met de Apple Pencil een stuk praktischer in gebruik. Check dus zeker ook jouw favoriete teken-app qua Pencil-mogelijkheden.

Handig is verder dat je tijdens je werkzaamheden met de pen altijd snel de nog resterende batterijcapaciteit van je Pencil kunt zien. Deze wordt vermeld in de widget Batterijen (wellicht moet je die nog even toevoegen aan de lijst met actieve widgets, maar da’s zo gebeurd natuurlijk). Als je pen even stil heeft gelegen zie je de lading mogelijk niet, een keertje met de pen op het scherm tikken biedt dan uitkomst.

Tot slot: de Apple Pencils zijn niet uitwisselbaar. Ofwel: voor iPad’s zonder ingebouwde inductieve lader (en dat zijn op moment van schrijven vooralsnog alleen de iPad Pro 11 en hoger) moet je de oorspronkelijke Pencil hebben. Die dan ook nog steeds gewoon te koop is en perfect werkt in combinatie met de andere iPad’s van meer recente datum. Helaas beschikken die ‘oude’ pennetjes dan weer niet over aanraakdetectie voor dubbeltikken. Maar om daar alleen nou een nieuwe iPad voor aan te schaffen is ook weer zoiets...

0 Reactie(s) op: Apple Pencil-instellingen aanpassen doe je zo

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.