Apple pokert met 10 miljard dollar

© CIDimport

Apple pokert met 10 miljard dollar

Geplaatst: 24 juli 2012 - 11:05

Aangepast: 16 november 2022 - 09:22

Redactie ID.nl

Apple gokt erop 10 miljard dollar uit handen te houden van de belastingdienst en in eigen zak te kunnen steken. Apple heeft dat geld opgepot op buitenlandse rekeningen.

Apple heeft in de afgelopen jaren natuurlijk flink wat omzet gedraaid buiten de Verenigde Staten en heeft dat geld nooit naar het vaderland overgeboekt. Op buitenlandse rekeningen heeft het bedrijf inmiddels 74 miljard dollar staan, heeft Associated Press berekend. Daar is overigens niets mis mee, meerdere Amerikaanse bedrijven houden het geld dat ze in andere landen verdienen ook op rekeningen in dat zelfde land of regio.

Maar van die 74 miljard heeft Apple er 10,5 gereserveerd in een apart potje, voor toekomstige belastingaanslagen. De achterliggende gedachte is dat mocht Apple het geld van buitenlandse rekeningen naar de Verenigde Staten overboeken, daarover belasting aan Washington moet worden betaald. Nu staat het geld voornamelijk in landen waar lage belastingtarieven gelden.

Double Irish, Dutch Sandwich

Die constructie is door Webwereld eerder al eens uitgelegd en staat bekend als de Double Irish with a Dutch Sandwich. Daarbij wordt geld uit diverse landen via Ierland en Nederland naar de Caribische Eilanden getransfereerd. Een bekend fenomeen in gebruik bij diverse Amerikaanse bedrijven.

De belastingtarieven voor bedrijven is op dit moment in de Verenigde Staten een van de hoogste in ontwikkelde landen met 35 procent, maar Apple zet zwaar in op het vrijmaken van die 10 miljard die het voor de Amerikaanse belastingen heeft gereserveerd. Dat kan nu er in de presidentiele race naar het Witte Huis de toezeggingen om de economie op te krikken over tafel vliegen.

Gokken op belastingvrij jaar

Een van de mogelijkheden om de economie een duwtje te geven is de zo geheten belastingvrije periode. Dat is al eerder gebeurd: in 2004 hoefden Amerikaanse bedrijven een jaar lang geen belasting te betalen over de winst die in het buitenland was behaald. Nu is er hoop op nog zo'n periode. Presidentskandidaat Mitt Romney heeft daarop al gezinspeeld. Sterker nog, hij wil helemaal af van de belastingen over winst uit het buitenland. Obama is tegen.

Doordat Apple elk kwartaal geld stopt in het potje “nog te betalen belastingen" vallen de kwartaalcijfers wat winst betreft lager uit dan dat ze hadden kunnen doen. Dat heeft tot gevolg dat het spaarpotje in het buitenland kwartaal op kwartaal oploopt, geld waar zowel aandeelhouders als Amerikaanse belastingdienst niet aan kunnen komen. Dat is een constructie die geen enkel ander Amerikaans bedrijf in de praktijk brengt, zegt Associated Press.

Apple een goede burger?

In Amerika klemt dat temeer doordat daar nogal wordt gehecht aan het bijdragen van grote bedrijven en investeerders aan de maatschappij en als “goed burger" zijn belastingen betaalt. Daarnaast wordt het dividend dat aan aandeelhouders wordt uitgekeerd, berekend over het geld dat in de Verenigde Staten op de bankrekening staat.

Daarnaast zouden de kwartaalwinsten in de afgelopen drie jaar hoger zijn geweest als Apple geen geld opzij legde voor het belastingspaarpotje. Dat zou hebben geresulteerd in een huidige aandelenkoers die maar liefst 13 procent hoger zou zijn. Dat omdat de waarde van een bedrijf voor het grootste deel wordt berekend over zijn winsten. Apple heeft al laten weten niet genegen te zijn het “buitenlandse" geld naar de Verenigde Staten te halen zolang het daar 35 procent belasting over moet betalen.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten