Apple sluist miljarden belastinggeld weg via Nederland

© CIDimport

Apple sluist miljarden belastinggeld weg via Nederland

Geplaatst: 1 mei 2012 - 08:48

Aangepast: 16 november 2022 - 10:18

Redactie ID.nl

Apple gebruikt Nederland om miljarden dollars aan belastinggeld te ontduiken in de Verenigde Staten. Net als Google maakt Apple gebruik van de zo geheten “Dutch Sandwich".

Apple gebruikt zijn kantoren in Nederland en Ierland om vele miljarden belastingdollars te besparen. Net als Google en Microsoft maakt het gebruik van een belastingconstructie via Nederland en Ierland. Anderhalf jaar geleden kwam die belastingsluis aan het licht doordat Google de Dutch Sandwich en de Double Irish gebruikte.

De Dutch Sandwich is een belastingroute waarbij omzetten via Amsterdam naar een belastingparadijs worden geboekt, in Googles geval Bermuda. De Double Irish loopt zoals de naam al doet vermoeden via Ierland. Het is een van de redenen waarom Amerikaanse ict-bedrijven hun Europees distributiekantoor en datacenters in Ierland neerzetten. Nederland wordt gebruikt om omzet op papier naar een hier gevestigd Europees hoofdkantoor of landenorganisatie te boeken.

Lage lonen-productie en lage belastingconstructie

Volgens The New York Times gebruikt Apple deze constructie ook. Naast het gebruik van lagelonenlanden als China voor de productie van iPhones en iPads ziet Apple ook aan het einde van de streep dus miljardenbesparingen door financiële stromen buiten de Verenigde Staten te houden.

Apple heeft vanwege de belastingconstructie een nauwelijks bemand kantoor in Reno, Nevada opgezet, waar het 0 procent betaalt aan belastingen. In Californië, waar in Cupertino het hoofdkantoor staat, moet bijna 9 procent aan belastingen worden betaald. Het kantoor in Reno is er een van de vele om wereldwijd zo min mogelijk belastingen te betalen. Naast Ierland en Nederland worden Luxemburg en de Britse Maagdeneilanden gebruikt voor dergelijke belastingconstructies.

Digitaal schuiven met productwinsten

De belastingroutes worden vooral gebruikt door technologiebedrijven, zegt The New York Times. Dat komt doordat er met digitale producten kan worden geschoven, zoals inkomsten uit intellectueel eigendom en software. Die worden door personeel in landen met hogere belastingen verkocht op naam van kantoren in landen met lagere belastingen. Apple schijnt in de Nederlands-Ierse combinatieroute, de Double Irish with a Dutch Sandwich een pionier te zijn. Apple is sinds jaar en dag honderden malen gekopieerd door andere Amerikaanse bedrijven.

Een voormalige werknemer van het Amerikaanse ministerie van Financiën heeft berekend dat het Apple jaarlijks 2,4 miljard dollar aan belastingen scheelt. Zo'n 70 procent van de winst wordt buiten de Verenigde Staten in de administratie verwerkt. Apple zegt in een verklaring tegen The New York Times dat het “al zijn zaken doet met de hoogste ethische waarden, in overeenstemming met van toepassing zijnde wetten en boekhoudregels. We zijn ongelooflijk trots op alles wat Apple bijdraagt."

Update 14.09: Bekend Forbes-blogger en New York Times-criticus Tim Worstall vindt dat het artikel van de NYT niet klopt, een artikel dat is overgenomen door The Register. Bij The Register poneert Worstall tevens de stelling dat een Amerikaans bedrijf dat spullen maakt in China en die verkoopt in Duitsland in zijn ogen terecht geen belasting daarover betaalt in de Verenigde Staten.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten