Apple stelt OS X Mavericks gratis beschikbaar

Door: Jasper Bakker | 22 oktober 2013 19:10

Apple

De Apple persconferentie is nog bezig, en er is al heet nieuws. Het besturingssysteem Mac OS X 10.9 Mavericks is nu verkrijgbaar. Voor niets. Apple biedt het niet alleen voor gebruikers van de huidige versie, maar vanaf Snow Leopard.

Apple richt zich met de verbeteringen in Mac OS X 10.9 (Mavericks) meer op mobiel gebruik. Het stroomverbruik is efficiënter gemaakt, en de beeldweergave is geoptimaliseerd specifiek voor geïntegreerde grafische chipsets. Verder biedt het nieuwe besturingssysteem voor Apple's laptops en desktops nieuwe en bijgewerkte functies voor notificaties, ook van webwinkels voor bijvoorbeeld productbeschikbaarheid.

Cloudintegratie en weggeven

Met Mavericks neemt Apple het meer op tegen Google. Zo biedt de nieuwe ingebouwde agenda-app automatisch de locatie, weersverwachting en routebeschrijving voor een afspraak die net via een bericht (mail of notificatie) binnenkomt.

Apple wil zijn nieuwste release bij zoveel mogelijk gebruikers geïnstalleerd krijgen, en geeft het dus gratis weg. Dit geldt voor versies vanaf Snow Leopard.

Apple heeft dit zojuist onthuld in zijn persconferentie die nog gaande is. Marketingtopman Phil Schiller bespreekt nu de nieuwe MacBook Pro-laptops, met de vierde generatie Intel Core-processors en de flink opgevoerde Iris-graphics van die cpu's. De nieuwe pro-laptop heeft een geïntegreerde PCI Express SSD (solid state drive), in plaats van een SSD op een SATA-aansluiting. Dit belooft een flink hoger prestatieniveau. Apple prijst het 13 inch model 100 dollar onder het nu-vorige model.

Het 15 inch model heeft grotendeels dezelfde specificaties maar dan met een hoger scherm én de Iris Pro-variant van Intels opgevoerde graphics in zijn nieuwste Core-processors. De 15 inch MacBook Pro duikt onder de 2000 dollar. Beide modellen hebben ook Thunderbolt2-aansluitingen en het snelle 802.11ac WiFi.

Bron: Webwereld.