Apple stopt verkoop Mac Pro in Europa

Door: jasper-bakker | 01 februari 2013 09:28

Nieuws

Apple stopt de verkoop van zijn werkstation Mac Pro in de Europese Unie. Het meldt in een brief aan resellers dat de stop op 1 maart ingaat. Bestaande voorraden mogen nog wel worden verkocht.

Bestellingen voor het Mac-towersysteem mogen nog tot 18 februari worden ingediend. Die worden dan tot 1 maart uitgeleverd. De verkoopstop en daarmee het einde van de Mac Pro is niet volledig voor die relatief verwaarloosde Apple-machine. Het gaat puur om een einde voor de Europese Unie en gerelateerde landen. Naast EU-lidstaten ook kandidaatleden en enkele omringende landen waaronder Noorwegen, Zwitserland, Lichtenstein en IJsland.

Reden: nieuwe EU-regels

Apple's aankondiging van het Europese einde van de Mac Pro is in handen gekomen van Apple-nieuwssite 9to5mac. De site schrijft meerdere bronnen te hebben die het Europese einde van de Mac Pro melden. Apple zelf stelt in zijn brief aan wederverkopers dat nieuwe EU-regels de reden zijn voor de verkoopstop.

De huidige Mac Pro voldoet niet aan die nieuwe richtlijnen voor computerapparatuur. Het gaat specifiek om Amendement 1 aan de IEC 60950-1 richtlijn, waarvan op 1 maart de tweede editie ingaat. Die herziene versie is eind maart 2007 al gepubliceerd en in december 2011 nog aangepast. Apple heeft zijn Mac Pro-ontwerp niet hierop aangepast.

Koelingsfan afschermen?

Het is nog niet duidelijk op welke punten Apple's werkstation de nieuwe regels schendt. 9to5mac weet te melden dat de nieuwe Europese standaarden voor productcertificatie vooral slaan op interne componenten zoals onderdelen van de voeding, en de gebruikte bedrading. Op diverse Apple-forumsites worden de nieuwe EU-regels voor computerapparatuur nu geanalyseerd en bediscussieerd.

Een mogelijke verklaring is dat de Mac Pro niet voldoet wat betreft het vermogen dat de I/O-poorten leveren en de fysieke afscherming van de bladen van koelingsfans. Een andere, of aanvullende, verklaring is dat de door Apple gebruikte weerstanden en spanningsbeperkers niet voldoen.

Achterlopen

Het is niet bekend of en wanneer Apple met een herziene uitvoering van de Mac Pro komt, die dan wel toegestaan is op de Europese markt. Het bedrijf heeft zijn aloude desktopmodel voor professioneel gebruik al geruime tijd niet vernieuwd. Ondertussen zijn MacBooks, iMacs, iPads en iPhones wel geregeld vernieuwd.

De meest recente verandering voor de Mac Pro was de invoer van nieuwere Intel Xeon-processors. Apple heeft daar toen geen ruchtbaarheid aan gegeven. Die upgrade is volgens geruchten afgedwongen doordat Intel de voorheen gebruikte chips niet meer produceert. De Pro-machines missen moderne technologieën als het snelle USB 3.0, maar ook het door Apple en Intel samen ontwikkelde supersnelle Thunderbolt.

Nieuw model dit jaar?

Apple-ceo Tim Cook heeft in juni vorig jaar in een mail aan een bezorgde Mac Pro-gebruiker wel een update voor het systeem toegezegd. Die belofte is vervolgens tegenover zakenblad Forbes bevestigd door een Apple-woordvoerder. Nieuwe ontwerpen en nieuwe modellen zijn in de maak en komen waarschijnlijk uit in 2013, was de boodschap in juni.

Bron: Webwereld.nl

0 Reactie(s) op: Apple stopt verkoop Mac Pro in Europa

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.