Apple tegen Amazon: ‘app store’ is van ons

Door: jasper-bakker | 22 maart 2011 09:45

Nieuws

Apple sleept Amazon voor de rechter vanwege de term ‘app store’. De naam voor de applicatiewinkel van Amazon zou consumenten verwarren.

De online-boekhandel lanceert zeer binnenkort een eigen app store, voor Google’s smartphoneplatform Android. De naam ‘App Store’ wordt daarvoor sinds begin dit jaar gebezigd, door Amazon. Apple claimt echter een handelsmerk op die twee woorden, in combinatie met elkaar.

Schade, verwarring

In de aanklacht, die vorige week is ingediend, eist Apple een verbod op het gebruik van de term. Daarnaast is de iPhone-maker uit op schadevergoeding, die het nog niet heeft gespecificeerd. Het is dus nog onbekend hoeveel dollar Apple eist voor de schade die het zou hebben geleden door Amazons gebruik van de geclaimde merknaam.

“Amazon heeft ten onrechte gebruik gemaakt van Apple’s merknaam App Store voor Amazon’s ontwikkelprogramma voor mobiele software”, stellen de juristen van Apple. “Consumenten van mobiele software-downaloads zullen waarschijnlijk verward raken of Amazon’s mobiele software-downloaddienst is gesponsord of goedgekeurd door Apple.” Het bedrijf heeft de online-boekgigant verzocht die naam niet te gebruiken omdat dat verwarrend en misleidend is, vertelt een woordvoerster aan techblog All Things D.

Aanvaringen

Amazon en Apple liggen ook op ramkoers wat betreft de ontluikende markt van e-books. Beide bedrijven hebben daarvoor een consumentenapparaat (respectievelijk de e-reader Kindle en de iPad-tablet) plus een online-winkel. Zowel Amazon als Apple bedingen bij uitgevers de laagste prijzen en soms ook (tijdelijke) exclusiviteit voor digitale uitgaves. Daarbij zitten de twee giganten ook andere winkels dwars.

Ondertussen ligt het door Apple geclaimde ‘App Store’ al onder vuur. Windows-maker Microsoft is in januari begonnen die merknaam aan te vechten. Het bedrijf heeft bij het Amerikaanse bureau voor patenten en merknamen het verzoek ingediend Apple’s merknaam te weigeren. De term zou namelijk veel te generiek zijn en door veel mensen en bedrijven worden gebruikt om een categorie aan te duiden, en niet alleen Apple’s online-applicatiewinkel.

‘Windows’

Apple bestrijdt de notie dat ‘app store’ een algemene term is. Het is net zo min generiek als ‘Windows’, aldus de juristen van de iPhone-maker. Die merknaam is lang geleden na flink getouwtrek toegekend aan Microsoft, die het vervolgens in jarenlange juridische conflicten met succes heeft verdedigd.

0 Reactie(s) op: Apple tegen Amazon: ‘app store’ is van ons

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.