Apple verbiedt illegale muziek in iTunes Match

Door: sebastiaan-bareman | 17 januari 2012 14:04

Nieuws

Nederlanders kunnen gebruik maken van Apples online muziekdienst. Apple wijzigde op het laatste moment zijn voorwaarden. Alleen legaal verkregen muziek mag worden geüpload.

De muziekcloud is vanaf gisteren beschikbaar voor België en Nederland. Met de dienst upload een gebruiker zijn muziek naar Apple-servers. Van daaruit kan een gebruiker muziek streamen naar elk Apple-apparaat.

Het uploaden van de muziek is gratis, maar voor de muziekcloud zelf betalen klanten jaarlijks 24,99 euro. Er geldt in iTunes Match een maximumaantal van 25.000 nummers. Daarbovenop kan een klant nog wel mp3's via iTunes kopen.

(il)legaal?

Apple wijzigt nu op het laatste moment zijn voorwaarden. Gebruikers mogen voortaan alleen legaal verkregen muziek uploaden naar Apple. Met illegale content stelt de gebruiker zich bloot aan burgerrechterlijke en strafrechterlijke sancties, vermelden de voorwaarden. Ook in Duitsland en Amerika zijn de voorwaarden aangepast, meldt iPhoneclub.nl.

Voorheen maakte het bedrijf geen probleem van illegaal gedownloade muziek. Ook deze bestanden werden bij het uploaden door Apple omgezet naar een rechtenvrij 256 Kbps AAC-bestand. Op welke manier Apple de rechtmatig verkregen muziek gaat onderscheiden van uit illegale bron gedownloade muziek blijft vooralsnog onduidelijk.

Licentie Buma

Apple sloot voor de muziekcloud contracten met muziekmaatschappijen. Buma/Stemra, de Nederlandse belangenbehartiger van muziekartiesten, verleende Apple vorige week een licentie voor de lancering van iTunes Match in Nederland.

De onderhandelingen verliepen stroperig, omdat Buma het beste resultaat wilde voor zijn artiesten. Bas Erlings, woordvoerder Buma: "Wat dat resultaat is kan ik niet zeggen op basis van het geheimhoudingscontract met Apple. We krijgen in ieder geval voor elke abonnee van iTunes Match een bedrag."

Blij met Match

Over de wijziging in de voorwaarden naar 'rechtmatig verkregen' muziek mag Erlings niks zeggen. Wel geeft hij aan dat downloaden van illegale platformen in Nederland gewoon mag, waardoor de voorwaarden geen probleem vormen in Nederland.

Zelf is de stichting tegen elke vorm van downloaden uit illegale bron. iTunes Match is volgens Buma wel een goede oplossing, aangezien er door de deal indirect geld bij de stichting terechtkomt. Erlings is tevreden over de onderhandelingen. "We zijn tevreden met iTunes Match. Anders waren niet akkoord gegaan."

Bron: Webwereld.nl

0 Reactie(s) op: Apple verbiedt illegale muziek in iTunes Match

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.