Apple voorspelt einde vrije markt bij e-bookboete

Door: chris-koenis | 21 juni 2013 11:55

Nieuws

Apple noemt een uitspraak in de e-bookkartelzaak die in het nadeel van het bedrijf uitvalt een gevaarlijk precedent voor bedrijven die nieuwe markten ontdekken.

Als Apple schuldig wordt bevonden voor kartelvorming in de e-bookzaak zou dit volgens het bedrijf de zakenwereld doen huiveren. Een veroordeling van gewone onderhandelingen van bedrijven die nieuwe markten betreden, zet “een gevaarlijk precedent”, aldus Apple’s bedrijfsjurist Orin Snyder op de laatste zittingsdag in New York.

Uitspraak in zicht

De antirtrustzaak die de Amerikaanse Justitie tegen Apple voert omtrent de vermeende vorming van een verboden kartel met 5 uitgevers in de verkoop van e-books, loopt daarmee op zijn einde. Na de introductie van de iPad in 2010 zou onder leiding van Apple de prijzen voor digitale boeken kunstmatig hoog gehouden zijn.

Twee weken geleden vertelde uitgever Penguin dat dit model ervoor zorgde dat uitgevers gingen samenwerken om prijzen te bepalen. De kartelvorming is volgens de uitgevers een direct gevolg van Apple’s eisen. Al hebben ook de gevoerde bodemprijzen van Amazon, dat tot dan de markt beheerste, een cruciale rol gespeeld.

'Apple wist van niets'

Nu alle uitgevers hebben geschikt met Justitie is alleen Apple over gebleven. De iPad-maker verdedigt zich met hand en tand in de rechtszaal. Zo zegt het bedrijf niets te weten van het onderlinge telefonisch contact dat de uitgevers destijds hadden, alsmede de etentjes die zij samen belegden. “Er bestaat niet zoiets als samenzwering op basis van telepathie”, verwoorde Snyder dit in de rechtszaal.

De advocaat wijst juist op de toegevoegde waarde van Apple en zijn iBookstore, die voor populariteit van e-books heeft gezorgd. Volgens Apple is de markt er door de prijsstijgingen juist op vooruitgegaan sinds Apple's komst.

De rechter moet nu beslissen of er sprake is van samenzwering of niet. Justitie liet donderdag volgens persbureau Reuters weten in deze eerste rechtszaak nog geen schadevergoeding te eisen maar wel het gehanteerde verdienmodel (het ‘agency model’) van Apple voor 2 jaar te verbieden alsook een verbod op prijsclausules in contracten van de komende 5 jaar. Mocht Justitie winnen volgt een tweede rechtszaak die zich wel volledig op schadeclaims richt.

BRON: WEBWERELD.

0 Reactie(s) op: Apple voorspelt einde vrije markt bij e-bookboete

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.