Apple weert ebook om hyperlink naar concurrent

Door: andreas-udo-de-haes | 01 maart 2012 13:40

Nieuws

Ebooks waarbij in de tekst of bibliografie een link staat naar de Amazon webwinkel, mogen van Apple niet in de iBookstore. “Alarmerend".

Net als bij apps voor de iPhone en iPad, bepaalt Apple ook welke ebooks het toelaat en verkoopt via de iBookstore. Maar Apple's ballotagecommissie gaat hierin heel ver.

Link naar concurrent verboden

Het is bekend dat Apple apps die direct verwijzen naar een concurrende webwinkel niet toelaat. Maar dit principe wordt ook gehanteerd voor de inhoud van digitale boeken. Dat ondervond Seth Godin, wiens ebook 'Stop Stealing Dreams' door Apple werd geweigerd in de iBookstore. De reden: er stonden verschillende verwijzingen in naar andere (papieren) boeken met een hyperlink naar Amazon.com.

Godin maakt zich vooral zorgen omdat er slechts drie spelers de dienst uitmaken in digitale boekenmarkt: Apple, Amazon en Barnes&Noble. Als deze partijen allerlei dubieuze restricties gaan hanteren, dan bedreigt dit de fundamentele vrijheid van informatie.

Het blog ReadWriteWeb vindt de kwestie alarmerend: “Het is zeldzaam dat een bedrijf de grens overgaat van gesloten naar alarmerend. Maar dat is precies wat nu gebeurd is."

Big Brother Amazon

Het is niet de eerste keer dat ebookaanbieders onder vuur komen wegens censuurachtige praktijken. In 2009 wiste Amazon op afstand twee ebooks van alle Kindles. De ironie: het betrof 1984 en Animal Farm van George Orwell.

0 Reactie(s) op: Apple weert ebook om hyperlink naar concurrent

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.