Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord

Apple weigert NL-Alert te ondersteunen

Door: | 05 maart 2013 15:00

Apple

Ondanks langdurig aandringen van minister Opstelten, weigert Apple mee te werken aan het Nederlandse NL-Alert. Terwijl cell broadcast sinds iOS 6 wordt ondersteund en ook al werkt in de VS.

Bij de eerste landelijk test met NL-Alert in februari bleek dat veel toestellen en netwerken nog niet goed werkten met het alerteringssysteem, dat werkt op basis van Cell Broadcast. Een aantal toestellen ondersteunt het nog niet, en T-Mobile en Vodafone hebben het nog niet uitgerold op hun 3G-netwerken.

Geen enkele toezegging Apple

Bijna alle partijen hebben echter aangegeven het systeem te steunen en de onvolkomenheden de komende maanden op te lossen. Dat ook de iPhone NL-Alert niet ondersteunt was bekend, maar Apple weigert tot nog toe bovendien enige toezegging te doen.

“Ik ben al langdurig met Apple in gesprek om Apple te bewegen de iPhone geschikt te maken voor NL-Alert. Apple heeft daarover tot op heden geen toezeggingen gedaan", meldt minister Opstelten van Veiligheid en Justitie (V&J) in antwoord op Kamervragen van SP.

In VS wel al ondersteund op iPhone

De weigerachtige houding van Apple is opmerkelijk omdat de iPhone en iPad sinds iOS 6 cell broadcast al wel ondersteunen. Sinds afgelopen najaar krijgen Amerikaanse iPhone-gebruikers dan ook mobiele waarschuwingsberichten via Wireless Emergency Alerts, ook wel CMAS genoemd.

“Apple kan het wel in Amerika, maar doet het niet in Europa of Nederland. Voor het waarom moet je echt bij Apple zijn, maar het is jammer. Cell broadcast is een standaard die nog volop in ontwikkeling is, maar daarvoor moeten we wel met z'n allen bewegen", aldus een woordvoerder van het ministerie van V&J. Het departement blijft 'het gesprek aangaan'.

Groeimodel

De zegsman vertelt dat de resultaten van de eerste landelijke test NL-Alert waarschijnlijk nog deze maand bekend worden. NL-Alert zou oorspronkelijk al in 2010 worden uitgerold, maar er wordt nog steeds druk aan geschaafd aan de implementatie van de technologie.

“Het zal worden doorontwikkeld in een groeimodel" benadrukt Opstelten dan ook, “als een aanvullend systeem op de al bestaande alarmerings-en crisiscommunicatiemiddelen". NL-Alert wordt dit jaar nog tweemaal getest. Op 6 mei wordt het volgende bericht verstuurd.

Webwereld heeft vragen gesteld aan Apple over de kwestie.

0 Reacties op: Apple weigert NL-Alert te ondersteunen

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.