Automatisch dimmen beeldscherm uitzetten in macOS

Door: Ronald Smit | 06 februari 2018 11:02

Neem het heft zelf in handen wat de helderheid van Mac beeldscherm betreft
Apps & Software

Enerzijds is het een mooie optie, dat automatisch dimmen van het beeldscherm van je Mac. Met name als je een MacBook gebruikt en je wisselt eens van plek is een aanpassend scherm handig. Maar stationair is het soms ronduit vervelend. Uitzetten kan.

Zeker bij fotobewerking, het kijken van een film of zelfs het spelen van een game is het automatisch dimmen van een beeldscherm irritant. Vaak wordt de helderheid ook vaak net wat te 'extreem' geregeld. Wil je liever constante achtergrondverlichting, aangepast aan jouw persoonlijke voorkeur en werkomgeving dan is dat ook in macOS snel te realiseren. Start Systeemvoorkeuren via het dock of het Apple-logo in de menubalk. Klik in het geopende venster op Beeldschermen. Onder Beeldscherm (linkse knopje bovenin beeld) schakel je vervolgens de optie Pas helderheid automatisch aan in. Stel vervolgens de schuifregelaar zo in dat de helderheid voor jou prettig oogt. Voor beeldbewerking en dergelijke is de maximale stand het meest praktisch. Op een iMac is dat geen probleem, kan je zo altijd laten staan. In geval van een notebook draaiend op een accu is het hier even oppassen. Een zeer helder scherm verbruikt ook meer energie. Iets om in het achterhoofd te houden.

Kleurprofielen

De echte pro's kunnen hun hart ophalen aan de lijst met kleurprofielen die onder de knop Kleur beschikbaar is. Check eerst even heel goed welk kleurprofiel standaard gekozen is en onthoudt dit. Vervolgens kan je eens spelen met de diverse profielen, misschien vind je er iets dat prettiger is voor jouw ogen. Bedenk wel dat elk kleurprofiel de kleuren er (uiteraard) net wat anders uit laat zien. Vergeet dus niet een en ander weer terug te zetten naar de standaardwaarden voor jouw Mac alvorens je aan de slag gaat met foto- of videobewerking.

Night Shift

Aardig is de optie Night Shift, die we ook kennen van bijvoorbeeld de iPhone en iPad. Klik op de gelijknamige knop en schakel de optie in door achter Schema voor Zonsondergang tot zonsopgang te kiezen. In de avonduren wordt je scherm dan een paar tinten warmer. Hoeveel precies, dat bepaal je met de schuifregelaar achter Kleurtemperatuur. Het idee achter het 'warmere' kleuren van je scherm is dat je hierdoor automatisch voorbereid wordt op je nachtrust. Zijn de standaard 'donkere uren' je wat te veel van het goede, dan is het ook mogelijk om achter Schema voor Aangepast te kiezen. Je kunt dan een tijdsperiode invoeren die wellicht wat beter aansluit bij jouw bioritme. Vergeet echter vooral niet om de optie (weer) al dan niet tijdelijk uit te zetten als je foto's of video gaat bewerken om kleurproblemen te voorkomen!

Nightshift bereidt ook de nachtbrakers voor op een goede nachtrust

Bureaubladachtergrond

Hoewel je veel mogelijkheden vindt in Beeldschermen, tref je er niet de optie om de bureaubladachtergrond aan te passen aan. Die zit verstopt in Systeemvoorkeuren onder Bureaublad en schermbeveiliging. Klik hier dan ook op en kies een van de voorgebakken achtergronden, een effen kleur of een eigen foto. Eventueel kan je door de optie Wijzig afbeelding aan te zetten automatisch van achtergrond laten wisselen. Klik je helemaal bovenaan op de knop Schermbeveiliging, dan kan je uit een hele serie screensavers kiezen. Inderdaad: ze bestaan nog altijd. Al zijn ze tegenwoordig meer een indicatie voor je baas dat je te lang niks zit te doen dan dat ze nog praktisch nut ter voorkoming van inbranden hebben.

1 Reactie(s) op: Automatisch dimmen beeldscherm uitzetten in macOS

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • 15 mei 2018 12:47 themistocles
    in mijn nieuwe iMac 27' ontbrak al maanden de schuifbalk "helderheid" zoals die zo mooi in het voorbeeld staat. Erg lastig want het scherm was vrij donker ingesteld. Herstarten hielp niet. Ik plakte dan een zwart papiertje op het lichtgevoelige oog. Maar na uitschakelen en ook de 230V hoofdstekker even te hebben losgekoppeld was na het opstarten de schuifbalk er !
    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
    met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.