Meerdere foto's in een keer bewerken met XnViewMP

Door: Ronald Smit | 18 juni 2018 13:16

How To

Soms wil je een hele serie foto's verkleinen. Bijvoorbeeld om op je site te gebruiken, of om mee te nemen op je tablet. Dat laatste is leuk om altijd als digitaal fotoalbum bij je te hebben. De volledige fotoresolutie doet de opslagruimte echter snel vollopen. Handmatig een voor een verkleinen is een tijdvreter, batch-conversie werkt een heel stuk sneller. Met XnViewMP, bijvoorbeeld.

We fotograferen tegenwoordig heel wat af. Nadeel is dat je na een gemiddeld dagje uit - om nog maar helemaal niet te spreken over een vakantie - terugkomt met een flinke berg aan kiekjes. En allemaal in resoluties een eind boven de 10 megapixel. De originele bestanden zijn daardoor qua bestandsgrootte ruim bemeten. En daardoor niet echt geschikt voor gebruik op een website, of om via mail te versturen. Verkleinen is daarvoor noodzakelijk, maar om dat nou handmatig per foto te gaan doen is ook weer zoiets. Gelukkig kan dat ook volautomatisch in serie, dat heet batchverwerking. Onder Windows is IrfanView daar een prima tool voor, maar dat bestaat helaas niet voor macOS.

Gelukkig is er het meer universele en ook gratis (voor niet-commercieel gebruik) XnViewMP, dat zowel voor Windows, Linux als macOS beschikbaar is. Je kunt het hier downloaden. Na installatie beschik je - net als in het geval van IrfanView - niet alleen over een uitstekende en zeer veelzijdige viewer, maar ook over een rudimentaire beeldbewerker voor het snelle werk. En een zeer uitgebreide batch-conversiemodule. We concentreren ons nu even op het verkleinen van foto's en maken gebruik van de Mac-versie. Stel dat je foto's wilt mailen, dan is een afbeeldingsgrootte van 800 x 600 pixels ruim voldoende. Om een hele map vol foto's in één klap te verkleinen, start je XnViewMP. Klik in het menu Hulpmiddelen op Bulk converteren.

Voor batch-conversie maakt XnViewMP gebruik van een soort van actielijsten

Selecteren en doelbestandstype

Klik in het geopende venster op de knop Invoer en dan op de knop + Bestanden toevoegen. Blader naar de map met foto's die je wilt verkleinen. Selecteer er een paar via Command-klikken. Of alle bestanden door het eerste bestand aan te klikken, gevolgd door een Shift-klik op het laatste. Het bekende Command-A werkt in dit venster vreemd genoeg niet. Klik op Open. Je ziet nu de miniaturen verschijnen, zodra het opbouwen daarvan voltooid is klik je op de knop Uitvoer boven in beeld. Blader via de knop ... achter het mapveld naar de map waar je de verkleinde afbeeldingen wilt bewaren. Kies onder Bestandstype voor JPG-JPEG / JFIF en klik dan op Instellingen daaronder. Gebruik de schuifregelaar om de gewenste verhouding tussen kwaliteit en bestandsgrootte in te stellen en klik op OK.

Daar zijn onze bronbestanden bedoeld voor batch-conversie

Verscherpen

Klik op de knop Acties bovenaan het venster. Klik op de knop Actie toevoegen. Klik in het geopende contextmenu onder Afbeelding op Formaat aanpassen. Selecteer achter Modus de optie Langste zijde. Vul dan achter Grootte de waarde 800 in. Daarmee bereik je dat het niet uitmaakt of je een staande of liggende foto gebruikt: de langste zijde is altijd 800 pixels. Het aantal pixels aan de korte kant zal afhankelijk zijn van de beeldverhouding van de foto, of deze precies 600 pixels wordt is dus niet te voorspellen. Maar is verder in dit geval ook niet van belang. Na verkleinen is het handig om wat verscherping toe te passen. Klik daarvoor weer op de knop Actie toevoegen en dan onder Filter op Verscherpen. Gebruik de schuifregelaar achter Intensiteit om de gewenste verscherping te bereiken. Kijk daarbij goed naar preview rechts. Te veel verscherpen wordt lelijk! Als ook deze stap geregeld is klik je op de knop Converteren. Afhankelijk van het aantal foto's en de snelheid van je computer kan dit even duren. Als de conversie voltooid is klik je op Sluiten en kan ook XnViewMP gesloten worden.

Stel de gewenste grootte en mate van verscherping in voor de batch

0 Reactie(s) op: Meerdere foto's in een keer bewerken met XnViewMP

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.