Beloning van Tim Cook voortaan afhankelijk van Apple's beursprestaties

Door: wouter-hoeffnagel | 22 juni 2013 15:04

Nieuws

Apple gaat de beloning van zijn CEO Tim Cook meer afhankelijk maken van zowel de prestaties als de beurskoers van het bedrijf. Het bedrijf wil hiermee investeerders tegemoet komen die teleurgesteld zijn in de recente prestaties van Apple op de aandelenbeurs.

Dit blijkt uit gegevens die Apple bij de Amerikaanse beurstoezichthouder SEC heeft ingediend. De verkoopcijfers van de iPhone en iPad blijven stijgen. Op de beurs presteert Apple het echter minder goed. De waarde van Apple-aandelen is de afgelopen maanden ingezakt, aangezien investeerders ontevreden zijn over de prestaties van het bedrijf. De omzet van Apple bleek de laatste kwartalen weliswaar opnieuw gestegen, maar viel lager uit dan analisten van tevoren hadden verwacht. Een teleurstelling dus.

Beloning van Cook staat niet langer vast

Apple wijzigt daarom, op verzoek van Cook zelf, de beloning die Apple-CEO Cook jaarlijks ontvangt. Deze beloning is voortaan niet langer vast, maar afhankelijk van de prestaties van Apple op de aandelenbeurs. Eerder zou Apple 1 miljoen aandelen krijgen: 500.000 aandelen als de CEO in augustus 2016 nog bij Apple werkte en nogmaals 500.000 aandelen als hij in augustus 2021 nog bij het bedrijf werkzaam zou zijn. Deze regeling gaat nu dus op de schop en maakt plaats voor de prestatie-afhankelijke regeling. De beloning wordt ieder jaar gebaseerd op de positie die Apple heeft behaald in de beursindex S&P 500 van Standard & Poor's.

Heeft Apple een positie bemachtigd in de bovenste 33 procent van deze index? Dan ontvangt Cook zijn volledige beloning. Eindigt het bedrijf in het middensegment, dat bestaat uit de 33 procent daaronder? Dan ontvangt Cook 25 procent minder aandelen. Staat Apple in de onderste 33 procent van de lijst? Dan krijgt de Apple-CEO zelfs 50 procent minder aandelen.

Cook ontvangt als hij in augustus 2016 nog bij Apple werkzaam is sowieso nog 100.000 aandelen, wat hem moet stimuleren ook in de toekomst loyaal te blijven aan het bedrijf. Ook als de CEO in augustus 2021 nog bij het bedrijf werkzaam is krijgt hij sowieso een beloning van 100.000 aandelen. De overige 800.000 aandelen worden verdeeld over tien jaar in tien delen uitgekeerd op basis van Apple's prestaties.

0 Reactie(s) op: Beloning van Tim Cook voortaan afhankelijk van Apple's beursprestaties

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.