Bereid je bedrijf voor op de iPad 2

Door: tom-kaneshige | 23 maart 2011 08:46

Nieuws

Veel beheerders hoopten dat de iPad-rage snel over zou waaien. Maar ondertussen is het apparaat bezig met een gestage opmars binnen het bedrijfsleven. Met deze tips kun je de iPad het hoofd bieden.

Volgens Charles Edge, auteur van de Enterprise iPhone and iPad Administrator's Guide (Apress, 2010) en directeur van IT consultancy 318, zijn er twee grote technologische hindernissen als het op de iPad aankomt: het massaal verstrekken van toegang voor iPhones en iPads, en het overzetten van de data naar de rechtmatige gebruiker en dan terug naar de server.

Maak duidelijke gebruikersprofielen

“Hoe kun je een systeem bouwen rond 5.000 iPads?”, vraagt Edge zich retorisch af. IT'ers denken in apparaten, maar datapakketjes gedragen zich anders op de iPad of iPhone dan op een laptop of desktopcomputer. Beheerders kunnen zich vaak nog maar bar weinig voorstellen bij iOS-apparaten.

Beheerders moeten daarom aparte provisioning-profielen aanmaken voor verschillende gebruikers, waarbij ze gebruik kunnen maken van een iPhone configuration utility-tool of een andere beheerstool voor mobiele apparaten. Een fout die veel bedrijven maken, is dat ze iPads of iPhones toelaten zonder dat ze precies weten wat de behoeften van de verschillende gebruikers zijn, zo meent Edge.

De iPad communiceert verder op een andere manier met file servers dan pc's dat doen. Beheerders zullen dus zelf moeten uitvinden met welke iOS-apps gebruikers toegang moeten krijgen tot bepaalde content, zoals Microsoft Worddocumenten, Apple Keynote-presentaties en zelfs video. Vervolgens moet die content weer terug naar de server worden gestuurd, waar het kan worden opgeslagen. “Meestal zijn er tenminste twee apps bij dat proces betrokken”, waarschuwt Edge.

Stel beleid niet uit

Het eerste wat een beheerder zou moeten doen, is bepalen wat de regels zijn regels voor de toegang, authenticatie en veiligheid. Deze moeten dan worden toegepast op iOS. De reeds bestaande regels voor BlackBerries en Windows Mobile-apparaten kunnen dienen als uitgangspunt voor het beleid ten aanzien van iPads en iPhones.

Maar pas ervoor op dat je de regels voor iPads en iPhones niet te streng maakt, want gebruikers zullen het niet accepteren als hun mooie consumentenapparaat ineens een heleboel beperkingen heeft. Een beperkte toegang tot de App Store zal bijvoorbeeld zeker boze gezichten opleveren, en misschien zelfs een complete revolte, waarschuwt Edge.

Het veiligheidsdebat

Over de veiligheid van de iPad is veel te doen. Is het apparaat veilig genoeg? “Bij een laptop, workstation of een tablet kan ik zeggen dat gebruikers slechts toegang krijgen tot vijf toepassingen, dat is alles”, zegt Sharon Finney, securitymedewerker bij Adventist Health System. “Ik kan verbieden om data lokaal op te slaan, omdat die apparaten niet zijn beveiligd voor die functionaliteit. Maar dat is allemaal onmogelijk bij de iPad.”

Volgens anderen is de iPad juist helemaal klaar voor gebruik in het bedrijfsleven. “Het is een mythe onder it'ers dat deze Apple-apparaten niet zouden werken binnen organisaties”, zegt Dick Escue van RehabCare, dat gespecialiseerde iOS-apps ontwikkelt voor iPod Touches, iPhones en iPads. “Zowel interne als externe compliance-afdelingen hebben alles gecontroleerd. Zij zijn volkomen tevreden met wat wij doen”, aldus Escue.

Ook Charles Edge vindt de iOS-apparaten veilig genoeg als je er goed mee om weet te gaan. “We hebben enigszins geworsteld met de verschillende soorten SSL-certificaten die er zijn. Maar in het algemeen zijn hebben we kunnen zorgen voor voldoende veiligheid in de meeste omgevingen.”

Denk aan je netwerkbandbreedte

Apple-topman Steve Jobs onthulde onlangs de supersnelle, extreem dunne iPad 2, die binnenkort ook in Nederland in de Applewinkels zal liggen. Met name de mogelijkheid om te videovergaderen met Apples FaceTime-app kan belangrijke gevolgen hebben voor bedrijven.

"FaceTime is aantrekkelijk voor veel organisaties. Het wordt beschouwd als een eenvoudige manier om op afstand te vergaderen”, zegt consultant Dan Hays van PRTM. Goed, de manager zal er inderdaad mee weglopen, maar is je netwerk wel bestand tegen de datastroom van dit soort videoconferencing?

Maar beheerders zullen FaceTime niet tegen kunnen houden, zoals zij ook de opmars van de iPad binnen het bedrijf niet kunnen stuiten. Zorg er dus vooral voor dat je netwerk er klaar voor is.

0 Reactie(s) op: Bereid je bedrijf voor op de iPad 2

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.