Bescherm je Mac met een wachtwoord

Door: topher-kessler | 31 mei 2015 09:34

How To

Of je nu net een gloednieuwe MacBook hebt aangeschaft of een duurzame Mac Pro gebruikt, beveiliging moet altijd een prioriteit zijn. Hier zijn een paar tips om je Mac veilig te houden en ervoor te zorgen dat je persoonlijke data niet door nieuwsgierige ogen bekeken wordt.

Aangezien je je Mac regelmatig gebruikt, staat hij wellicht vol met persoonlijke informatie die je graag zo privé mogelijk wilt houden. Dit geldt waarschijnlijk voornamelijk voor je draagbare MacBook die je op allerlei locaties en in de buurt van verschillende mensen gebruikt, maar het is ook van toepassing op je desktop Mac die anderen misschien gebruiken terwijl je weg bent. Lees ook: Wachtwoorden herstellen met iCloud Sleutelhanger.

Wachtwoordbeheer

Om je Mac echt veilig te houden, moet je absoluut een complex en uniek account-wachtwoord gebruiken - en je moet parameters instellen die vereisen dat gebruikers in zoveel mogelijk situaties dit wachtwoord moeten invullen.

OS X heeft een aantal diensten die je kunnen helpen met het kiezen van een goed wachtwoord:

- Ga naar System Preferences > Users & Groups.

- Selecteer je account en klik op de optie om je wachtwoord te wijzigen.

- Er verschijnt een paneel met daarin een knopje met een sleutel. Als je hierop klikt, verschijnt de wachtwoordgenerator tool, die je verschillende opties voor wachtwoorden geeft die je misschien nuttig vindt. Bovendien is er een meter die aangeeft hoe robuust je wachtwoord is.

Onlangs heeft de analysegroep SplashData een lijst vrijgegeven van de meest voorkomende en onveiligste wachtwoorden van 2014, dus als je wachtwoordkeuzes daartussen staan - of vergelijkbare veelvoorkomende frases en patronen volgen - is het een goed idee om het in iets uniekers te veranderen.

Stel je systeem zo in dat er meteen om een wachtwoord gevraagd wordt wanneer de computer ontwaakt.

Als je eenmaal een goed wachtwoord hebt, zorg er dan voor dat het je systeem goed vergrendelt wanneer je weggaat. Standaard gebeurt dit automatisch wanneer je uitlogt - wanneer je je Mac weer wilt gebruiken, moet je je wachtwoord invoeren. Maar OS X heeft een aantal opties waarmee je dit snel kunt doen en zonder je werkstroom te onderbreken.

Ten eerste moet je ervoor zorgen dat het wachtwoord meteen ingevoerd moet worden nadat je Mac in de slaapstand komt of de screensaver verschijnt. (Je kunt dit instellen in System Preferences > Security & Privacy.) Gebruik vervolgens één van de volgende opties om je systeem te vergrendelen:

Screen Saver-wachtwoord: De eenvoudigste manier om je Mac te vergrendelen is een wachtwoord te vereisen zodra de computer uit de slaapstand ontwaakt of wanneer je screensaver onderbroken wordt - het is dan veiliger om telkens wanneer je achter je computer vandaan komt je systeem in de slaapstand te zetten. Ga naar System Preferences > Security & Privacy > General en vink de optie aan om het wachtwoord Immediately te vereisen. Zodra je klaar bent kun je de computer in de slaapstand zetten vanuit het Apple menu, door het deksel van je MacBook te sluiten of door kort op de Power-knop te drukken. Voor de screensaver kun je een hot corner instellen onder System Preferences > Desktop & Screen Saver - dan hoef je alleen maar je cursor naar die hoek te bewegen om de screensaver te laten beginnen.

Het inlogvenster: Als je een Mac deelt - misschien met andere gezinsleden - kun je ook het inlogvenster gebruiken, wat een eenvoudige manier biedt om je account te vergrendelen terwijl andere gebruikers dan wel hun eigen account kunnen gebruiken. OS X is hiervoor perfect, omdat het standaard snel switchen tussen gebruikers mogelijk maakt. Dit kan in het Users-menu in de Menu Bar.

Het Sleutelhanger-menu: OS X heeft een statusmenu voor je sleutelhanger - net als voor functies zoals het volume en de wifi opties van je Mac, die je in de Menu Bar kunt vinden - die gebruikt kan worden om je sleutelhanger en scherm te vergrendelen (zonder de screensaver te activeren). Om dit menu te gebruiken, open het Keychain Access hulpprogramma en zet een vinkje bij Show Keychain Status In Menu Bar onder General in de instellingen van het programma. Je zult vervolgens in de Menu Bar een nieuw menu zien dat op een slot lijkt. Dit kun je gebruiken om snel je scherm te vergrendelen wanneer je bij je computer weggaat.

De slaapstand: Door op Option-Command-Eject te drukken (of je Power knop als je geen Eject knop hebt), kun je je systeem meteen in de slaapstand zetten. Je kunt ook de opties in het Apple menu gebruiken, het deksel van je laptop dichtdoen of de Power knop drie seconden ingedrukt houden om het Power menu tevoorschijn te halen. Je bespaart wat energie door je systeem in de slaapstand te zetten.

De Display Sleep-sneltoets: Door op Shift-Control-Eject of de Power-toets te drukken kun je het scherm van je Mac in de slaapstand zetten terwijl het systeem verder gewoon blijft draaien. Net als met de andere opties die ik genoemd heb, zal dit je ertoe dwingen om je wachtwoord in te voeren om verder te gaan. Deze benadering is goed om wat energie te besparen zonder je hele computer in de slaapstand te brengen.

Toegewijde gebruikersaccounts

Wachtwoordvereisten kunnen je systeem vergrendelen, maar dat heeft weinig te maken met de bezorgdheden die je misschien hebt wanneer je je Mac aan iemand anders overlaat - zoals wanneer hij gerepareerd wordt (zelfs door een gerenommeerde reparateur in een Apple Store).

Stel een toegewijde account in voor administratieve taken, waarvan je het wachtwoord aan een technicus kunt geven als hij of zij toegang nodig heeft.

Aangezien 90 procent van de inhoud van je Mac bestaat uit wat er in je persoonlijke account wordt weergegeven, is het een goed om idee toegewijde accounts te hebben voor zowel gastgebruikers als administrators, zodat je eigen instellingen en Sleutelhanger wachtwoorden beschermd zijn. Je kunt deze instellen door naar System Preferences > Users & Groups te gaan.

Als je een aparte administratieve account hebt, hoef je hier niet steeds op in te loggen om iets te veranderen - je kunt de account gewoon aanmaken, het wachtwoord opslaan voor gebruik en vervolgens met je nieuwe admin account verifiëren voor administratieve doeleinden. Je kunt als je dat wilt je hoofdaccount degraderen tot een normale account. Dit wordt aanbevolen voor extra beveiliging.

Je hardware en harde schijf

Ten slotte kun je de harde schijf van je Mac en de computer zelf beschermen. Zelfs met een robuust OS X wachtwoord kan je harde schijf verwijderd worden of op een andere manier direct benaderd worden in Target Disk Mode als je geen encryptie hebt ingesteld. Dit betekent dat de data zonder restricties gekopieerd kan worden. Om dit te voorkomen, moet je eerst FileVault-encryptie op je schijf inschakelen en vervolgens een firmwarewachtwoord instellen.

Stel een firmware wachtwoord in in de Firmware Password Utility, die je kunt benaderen vanuit het Utilities menu wanneer je je Mac in de Recovery Mode opstart.

FileVault zorgt ervoor dat de inhoud van je hele schijf niet gelezen kan worden zonder dat er eerst een geldig wachtwoord wordt ingevoerd. Een firmware wachtwoord zorgt ervoor dat je Mac niet in alternatieve opstartmodi kan worden opgestart die de ingebouwde beveiliging van OS X kunnen omzeilen (dingen zoals Single-User Mode, Target Disk Mode en alternatieve externe opstartschijven).

Voor hardware beveiliging kunnen er wat beperkingen zijn - Apple gebruikt bijvoorbeeld op veel van haar systemen geen Kensington-slotgaten meer - maar je kunt nog altijd een aantal slotsystemen van derden kopen die je systeem met een beugel of kabel beveiligen.

1 Reactie(s) op: Bescherm je Mac met een wachtwoord

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • 31 mei 2015 21:44 darknessblade
    WOW, een password gebruiken.

    dit is zo'n beetje standaard pc- features

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
    met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.