Beter je bestanden beheren in iOS 11

Door: Ronald Smit | 03 april 2018 12:41

De app Bestanden in iOS 11
How To

iOS 11 bevat voor het eerst de - nog rudimentaire - mogelijkheid om bestanden te beheren. Via de app Bestanden, inderdaad. Er zitten wel wat haken en ogen aan, maar hier zijn wat tips voor de bestandsbeheerder op je iPhone of iPad.

Hoewel de app Bestanden met veel gejubel is aangekondigd door Apple bij de introductie van iOS 11, valt ie eigenlijk een beetje tegen. Gebied de eerlijkheid te zeggen. Maar laten we eerst eens kijken wat Bestanden wél kan. Het is een app die de mogelijkheid biedt om bestanden van apps die het trucje ondersteunen te beheren. Tik nadat je de app geopend hebt helemaal linksboven op Locaties. Tik op Mijn iPad en je ziet appmappen met daarin - als het een beetje meezit - bestanden die bij de app behoren.

Slepen van en naar andere geopende apps via multitasking is mogelijk. Het blijft echter opletten; je kunt namelijk een bestand ook naar Locaties linksboven slepen; daarna verschijnt het overzicht met mappen weer. Je kunt een bestand zo naar een andere map slepen. Maar als je je bedenkt en het bestand dat aan je vinger hangt ergens in de titelbalk loslaat verdwijnt het spoorloos. Althans, wij vonden ons testbestand nergens meer terug, ook niet in de prullenbak. Héél intuïtief werkt het dus niet, jammer genoeg.

Ook is er een verschil te zien in de mappen die vallen onder Mijn iPad en sommige bestandsmappen die onder Locaties vallen. Zo ontbreekt bijvoorbeeld (soms) PDF Expert in het mappenoverzicht, maar zien we dat wel terug onder Locaties.

Betere oplossingen

Al met al kunnen we zeggen dat Bestanden niet echt 'lekker' werkt. Het begin is er, maar we zijn er nog lang niet. Zo ontbreekt bijvoorbeeld de mogelijkheid tot het benaderen van gedeelde netwerkmappen. Het kán wel, maar dan moet je daarvoor eerst weer een aparte app installeren die dat trucje wel beheerst. Veel NAS-fabrikanten bieden dergelijke apps gratis aan. Punt is alleen dat dit nogal omslachtig werkt: een losse app voor netwerkbestanden. Kortom: er zijn - wat ons betreft - veel mooiere oplossingen. Zoals bijvoorbeeld FileBrowser van Stratospherix. Niet gratis, maar wel héél veelzijdig en intuïtief.

De app FileBrowser gaat verder wat beheren van bestanden

Optimaal voor netwerkmappen

Verbinding maken met netwerkmappen is een eitje, zodat je op een eenvoudige manier bestanden vanaf bijvoorbeeld je NAS kunt overhevelen naar je iPad. Ook het uploaden van foto's (vanaf de Fotobibliotheek of Filmrol) is snel te realiseren; downloaden ook trouwens. Op die manier raak je snel grote filmbestanden kwijt zonder je iPhone eerst aan iTunes te hoeven koppelen. FileBrowser is dan weer niet in staat om te bladeren in interne mappen van iOS. Maar de meeste mensen zullen vooral geïnteresseerd zijn in gedeelde netwerkmappen. En dat is waar FileBrowser uitstekend in is.

0 Reactie(s) op: Beter je bestanden beheren in iOS 11

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.