Bestanden beheren in iOS met FileBrowser

Door: Ronald Smit | 27 november 2018 06:34

Bestandsbeheer in iOS is prima te doen met FileBrowser
How To

Hoewel iOS alweer een tijdje over een eigen bestandsbeheerder beschikt, is deze relatief beperkt. FileBowser geeft je 'desktop-mogelijkheden', een Windows Verkenner voor je iPhone of iPad.

Het beheren van bestanden is niet iets waar iOS zo uit de verpakking heel goed in is. Dankzij de app Bestanden is er al een en ander verbeterd, maar het blijft toch wat behelpen. Door de app FileBrowser (en we adviseren je dan meteen de Biz-versie aan te schaffen, daarover straks meer) te installeren krijg je veel uitgebreider mogelijkheden qua bestandsbeheer; inclusief de toegang tot mappen en bestanden op bijvoorbeeld je NAS of in andere gedeelde netwerkshares. Maar ook FTP en meer staan in de lijst met features. Verder is het ook een viewer voor een scala aan bestandsformaten - inclusief beeld en geluid - terwijl pdf's geannoteerd kunnen worden. Er is een gratis beperkte versie van de app beschikbaar, de reguliere variant met het blauwe pictogram kost €6,99 en de business-variant €11,99. Deze laatste versie is aanbevelenswaardig als je regelmatig grotere bestanden wilt openen, bewerken, verplaatsen, kopiëren enzovoorts vanaf gedeelde mappen. Alleen de Biz-versie ondersteunt namelijk smb3, wat een veel hogere doorvoersnelheid oplevert dan het in de standaardversie maximaal beschikbare SMB2. Het maakt overhevelen van bestanden van en naar je iPhone of iPad een heel stuk gebruiksvriendelijker, zo is onze ervaring. Zorg wel dat als je een nieuwe share toevoegt (dat kan via de + in het hoofdvenster), je onder Geavanceerde instellingen achter SMB-versie Versie 3 aanzet (of eventueel Automatisch). Alleen dan weet je zeker dat altijd de maximale doorvoersnelheid behaald wordt.

De Biz-versie van FileBrowser voor iOS ondersteunt het snellere SMB3

Net als Finder of Verkenner

Voor de rest werkt FileBrowser eigenlijk net als de Verkenner in Windows of Finder onder macOS. Je kunt bestanden en mappen beetpakken en slepen. Ook is het mogelijk om bijvoorbeeld foto's en video's vanuit de Fotobibliotheek op je apparaat over te hevelen naar een externe map. Tik daarvoor op Fotobibliotheek en vervolgens (bijvoorbeeld) op Filmrol om al je foto's en video's op een rijtje te zien. Als je één foto of videoclip wilt kopiëren, tik je op de knop met de drie verticaal geplaatste puntjes achter de bestandsnaam. Tik vervolgens op Kopieer, blader dan naar de doelmap op je NAS en tik op Plak 1 bestand hier. Of selecteer meerdere bestanden tegelijk door op Selecteer te tikken, de bestanden te selecteren en dan op Kopieer te tikken. Blader naar de doelmap en tik op Plak 4 bestanden hier.

Ook kopiëren van interne foto- en videobestanden naar een externe share is geen probleem voor Filebrowser onder iOS

Clouddiensten

Filebrowser - en dan weer met name de Biz-versie - biedt ook de mogelijkheid tot het koppelen aan diverse clouddrives. Denk aan OneDrive, SharePoint, Google Drive en meer. Daarmee ontstaat en wel heel veelzijdig geheel dat iOS voorziet van iets heel elementairs: bestandsbeheer van desktopkwaliteit.

0 Reactie(s) op: Bestanden beheren in iOS met FileBrowser

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.