Bestanden delen tussen OS X-accounts

Door: christopher-breen | 15 april 2015 08:35

How To

Het is niet bijzonder ingewikkeld om bestanden van je ene Mac-account naar een andere te verplaatsen, maar je moet alleen wel even weten hoe het trucje werkt. Daarom bespreek ik hier je simpele stappen die je moet doorlopen.

Voor we beginnen moet je weten dat OS X ontworpen is als besturingssysteem voor meerdere gebruikers, waarbij bestanden die in het ene account niet gemakkelijk te benaderen zijn vanuit het andere. Als bijvoorbeeld Susie en Chris een Mac delen, zou Susie niet de inhoud van de Documents-map van Chris moeten kunnen zien als ze in haar account aan het werken is, en omgekeerd. Als Susie het toch probeert, zal ze zien dat bij de Documents-map van Chris een rood "niet betreden"-icoontje staat, dat aangeeft dat ze er niet in kan. Lees ook: Hoe sync je bladwijzers tussen twee iCloud-accounts?

Er zijn omwegen. Je zou bijvoorbeeld de permissies voor de mappen van een andere account kunnen veranderen als je het administratorwachtwoord van het account weet. Of je kunt als root inloggen, waarbij je toegang krijgt tot alles op de schijf. Voor de meeste mensen komt dit echter een beetje stiekem over.

Public

Mensen die bestanden willen delen met anderen die dezelfde computer gebruiken, hebben geluk. Het Mac-besturingssysteem maakt het mogelijk om dit te doen. Eén manier is de Public-map die in elke gebruikersaccount staat. In tegenstelling tot de mappen Desktop, Documents, Downloads, Movies, Music en Pictures heeft deze map geen rood icoon. Hier zet je bestanden neer die je met anderen wilt delen. Als iemand wil hebben wat je in de Public-map hebt gezet, hoeft hij of zij alleen maar de map te openen en de inhoud naar zijn of haar eigen account te kopiëren.

Je kunt bestanden delen door ze naar de publieke map te verplaatsen.

Je kunt ook bestanden aan andere gebruikers doorgeven door bestanden naar de Drop Box-map te verslepen. Deze map staat in de Public-map van elke gebruiker. Dit is een "eenrichtingsmap", in de zin dat je bestanden naar de Drop Box van een andere account kunt kopiëren, maar alleen de persoon die op dat account is ingelogd, kan de inhoud van die map zien.

Shared

Als je echter bestanden beschikbaar wilt stellen aan iedereen die de computer gebruikt, is er een aantal verschillende manieren waarop je dat kunt doen. Zo kun je bestanden naar een andere schijf of partitie die aan de Mac gekoppeld is verslepen. Of je kunt de Shared-map gebruiken in de Users-map van de Mac (op het rootniveau van de opstartschijf).

De permissies van de Shared-map zijn lezen en schrijven. De map is precies hiervoor ontworpen - het eenvoudig verplaatsen van bestanden tussen accounts. Ik gebruik de techniek zo vaak dat ik een alias van de Shared-map heb aangemaakt en deze in de zijbalk van de Finder heb neergezet, zodat ik gemakkelijk bestanden heen en weer kan verplaatsen tussen accounts.

0 Reactie(s) op: Bestanden delen tussen OS X-accounts

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.