Bestanden hernoemen met Automator in OS X

Door: Martin Gijzemijter Martin | 04 maart 2014 11:03

Apple

Wanneer we bestanden willen hernoemen, dan neigen we al snel naar het downloaden van een speciaal programma. In Windows is dat terecht, maar in OS X is dat helemaal niet nodig. OS X bevat namelijk een zeer krachtig instrument genaamd Automator.

Wat is Automator?

Automator is precies wat de naam doet vermoeden: een programma om de meest uiteenlopende zaken mee te automatiseren. Je kunt het zo gek niet bedenken of je kunt het met Automator omzetten naar een automatisch proces.

Dan kun je bijvoorbeeld denken aan het automatisch laten starten van een bepaald programma, waarin vervolgens handelingen worden uitgevoerd en, bijvoorbeeld, het resultaat naar iemand wordt gemaild. Zo slim is Automator, al vereist dat wel dat je het programma goed kent. Vandaag nemen we een wat eenvoudiger voorbeeld, het eerder genoemde hernoemen van bestanden.

Automator is een fantastische programma om zaken te automatiseren.

Bestanden hernoemen

Wanneer je heel veel bestanden moet hernoemen, dan kan dat een behoorlijk tijdrovende klus zijn. Gelukkig is het automatiseren heel eenvoudig. Je doet dit als volgt.

1. Start Automator (bijvoorbeeld door in Spotlight Automator te typen)

2. Klik op Takenreeks en vervolgens op Kies.

3. In het linkerdeelvenster klik je op Bestanden en Mappen onder Bibliotheek.

Je geeft aan dat je een handeling wilt uitvoeren met bestanden en mappen.

Sleep de bestanden die je wilt hernoemen vanuit Finder naar het rechterdeelvenster.

4. In het rechterdeelvenster dubbelklik je op Rename Finder Items

5. Wil je een kopie maken van de bestanden in plaats van de originele bestanden te hernoemen, klik dan op Voeg toe, om de optie kopiëren automatisch toe te voegen.

6. In het menu Wijzig naam Finder-onderdelen kun je aangeven op wat voor manier je de naam wilt veranderen. Bijvoorbeeld door een stukje tekst toe te voegen of een automatisch oplopend getal.

7. Klik op Voer uit om de taak uit te laten voeren. Binnen een seconde zullen de bestanden nu zijn hernoemd. Veel sneller dan je het zelf had gekund.

Geef de eigenschappen aan van de nieuwe naam en voila, alles gaat automatisch.