Bestanden zoeken met slimme mappen in Finder

Door: wouter-hoeffnagel | 05 maart 2013 15:51

Nieuws

De Finder geeft je toegang tot alle bestanden op je Mac. Gebruik je een bepaald soort of type bestanden regelmatig en wil je hier dus snel toegang toe hebben? Maak dan gebruik van slimme mappen om Finder de bestanden automatisch te laten verzamelen en groeperen in een map. In deze handleiding leggen we je uit hoe je slimme mappen in Finder kunt aanmaken en gebruiken.

Wat is een slimme map?

OS X Mountain Lion bevat standaard de map ‘Al mijn bestanden’, een map waarin een overzicht wordt gemaakt van alle bestanden op je Mac ongeacht de locatie waar deze zijn opgeslagen. De map verzamelt automatisch alle bestanden op je Mac en geeft deze in één grote lijst weer.

De map ‘Al mijn bestanden’ is dan ook een slimme map, aangezien de map zelf werk uitvoert en jouw dus activiteiten uit handen neemt. Een slimme map is dus een map die zelfstandig en automatisch bestanden voor je verzamelt aan de hand van bepaalde selectiecriteria. In de map ‘Al mijn bestanden’ zijn deze criteria simpelweg heel erg ruim, waardoor alle bestanden op je Mac in de lijst worden opgenomen. Het is echter ook mogelijk de selectiecriteria van een slimme map veel strenger te maken, waardoor je een zeer nauwkeurige selectie van bestanden kunt laten maken.

Een slimme map aanmaken

Open om een slimme maak aan te maken allereerst de Finder. Ga naar Archief in de menubalk en kies de optie Nieuwe slimme map. Je kunt het menu ook openen door de toetsencombinatie Option, Command + N in te drukken. De Option-toets wordt ook wel de Alt-toets genoemd.

Maak een nieuwe slimme map aan via het menu ‘Archief’

Finder opent nu een slimme map voor je. Onder de menubalk wordt een balk vertoond waarin je kunt waarin waar je wilt zoeken. Je kunt hierbij kiezen uit Deze Mac, Al mijn bestanden en Gedeeld. Maak een keuze en klik op de + achter het woord Bewaar in de balk om een voorwaarde of regel in te stellen. Bestanden kunnen worden geselecteerd op onder andere soort, naam, inhoud, bestandsgrootte, aanmaakdatum of de datum waarop het bestand voor het laatste is bewerkt. Je krijgt direct de bestanden te zien die de slimme map met deze regel voor je verzamelt, waardoor je kunt controleren of je de regel op de juiste manier instelt.

Heb je de regel helemaal ingevuld? Dan is het mogelijk een extra regel toe te voegen aan de slimme map waardoor je de selectie verder kunt verfijnen. Klik op de + achter een bestaande regel om een nieuwe regel aan te maken. Wil je een regel verwijderen? Klik dan op de -. Heb je alle voorwaarden waar bestanden aan moeten doen als regels opgegeven? Klik dan op de knop Bewaar om de slimme map op te slaan. Finder vraagt je nu een naam op te geven voor de slimme map en op te geven waar op je harde schijf de slimme map moet worden opgeslagen. De slimme map wordt standaard toegevoegd aan de navigatiekolom in de Finder, aan de linkerzijde van het scherm. Wil je dit niet? Vink dan de optie Voeg toe aan navigatiekolom uit. Klik op Bewaar om de slimme map aan te maken.

Het is mogelijk meerdere regels aan te maken voor één slimme map

Slimme map beheren

De slimme map is op vergelijkbare wijze te beheren als een normale map op je Mac. Zo kan je de map niet alleen bereiken via de navigatiekolom, maar ook door naar de locatie te gaan waar je de slimme map hebt opgeslagen. Wil je de naam van de map wijzigen? Klik dan simpelweg op de map om een nieuwe naam in te kunnen voeren. Je kunt de slimme map verwijderen door deze naar de prullenbak te slepen. Wil je de map uit de navigatiekolom verwijderen? Open dan het context-menu door met de Control-toets ingedrukt op de slimme map te klikken en kies de optie Verwijder uit navigatiekolom. Via het context-menu is het ook mogelijk de slimme map toe te voegen aan je dock.

Je kunt een slimme map via het Context-menu een plek geven in het dock of juist in zijn geheel verwijderen

0 Reactie(s) op: Bestanden zoeken met slimme mappen in Finder

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.