Cameron wil wereldwijde aanpak Dutch Sandwich

Door: rene-schoemaker | 02 januari 2013 16:24

Nieuws

De Britse premier Cameron heeft in een brief aan Obama en Putin gevraagd actie te ondernemen tegen de belastingontwijking van Google, Microsoft, Apple en Amazon. Het gaat om miljarden.

Cameron vraagt om een wereldwijd gecoördineerde actie om dergelijke belastingontwijking tegen te gaan. Zoals bekend maken bedrijven als Google en Apple gebruik van belastingvriendelijke vrijhavens om hun omzet weg te sluizen uit landen als Groot-Brittannië, Italië en Frankrijk. In die landen zijn onderzoeken gestart naar de belastingvlucht. En van die routes leidt via Amsterdam naar Bermuda en de Cariben.

Double Irish with Dutch Sandwich

Deze Amsterdamse route wordt Dutch Sandwich genoemd en wordt soms ook gecombineerd met de vluchtroute via Dublin, de Double Irish. In Groot-Brittannië is een parlementair onderzoek gaande naar dat wegsluizen van omzetten. Een van de boosdoeners, Starbucks, werd zelfs mikpunt van een volkswoede vorige maand, waarbij betogers de ingangen versperden uit wrevel over diens Amsterdamse belastingconstructie.

Ook in de Verenigde Staten is er oproer en wordt er openlijk getwijfeld aan het Amerikaanse vaderlandsgevoel van die bedrijven. Apple betaalt bijvoorbeeld maar 1,9 procent belasting over zijn omzet buiten de Verenigde Staten. Het bedrijf heeft inmiddels een buitenlands geldpotje opgebouwd van 82,5 miljard dollar.

Ten koste van hardwerkende belastingbetaler

“Geen enkel land kan in deze wereldwijde en open economie zelf belastingontwijking voorkomen", schrijft Cameron in een open brief aan de deelnemers van de G8, de rijkste landen van de wereld. “We kunnen leidend zijn in de wijze waarop we informatie delen om dergelijk misbruik van het systeem te tackelen, ook in ontwikkelingslanden, zodat overheden de belastingen kunnen innen die ze toekomen."

“Ik geloof dat wij als leiders, allen een gedeeld belang hebben om in staat te zijn aan onze hardwerkende en eerlijke belastingbetalers uit te leggen dat we er ons van verzekeren dat anderen hun deel bijdragen", schrijft Cameron verder. De premier heeft in het komende jaar het voorzitterschap van de G8. De voorstellen die hij in de brief doet, wil hij verder uitwerken in de ontmoeting van de wereldleiders in juni van dit jaar.

0 Reactie(s) op: Cameron wil wereldwijde aanpak Dutch Sandwich

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.