Check alle software-updates en installaties in macOS

Door: Ronald Smit | 29 augustus 2019 06:27

Mac, keyboard, toetsenbord, os x
How To

Heb je een Mac met daarop macOS, dan is de kans vrij groot dat je daar ook software op geïnstalleerd hebt. En die programma's worden - soms vrijwel ongemerkt - van updates en dergelijke voorzien. Ook macOS zelf krijgt met enige regelmaat updates. Je kunt alles netjes op een rijtje zien!

Op je mac staan ongetwijfeld heel wat programma's geïnstalleerd. En die krijgen regelmatig updates die ook weer worden geïnstalleerd. macOS zelf krijgt eveneens updates. Het is best praktisch om zo af en toe eens een blik te werpen op de lijst met recente software-installaties en updates. Dat kan door op het appeltje in de menubalk (linksboven in beeld) te klikken, gevolgd door een klik op Over deze Mac. In het daarop geopende venster klik je op de knop Systeemoverzicht. Behalve dat je hier als eerste een compleet overzicht van je in je Mac aanwezige hardware ziet (altijd handig), kun je ook de software-installaties bekijken. Scroll daarvoor een stukje naar beneden in het linker paneel. Klik onder het kopje Software op Installaties. Om een chronologische lijst te tonen van geïnstalleerde software en updates, klik je twee keer op de tekst Installatiedatum boven de meest rechts kolom. Je realiseert daarmee een aflopende lijst, met de meest recente updates en installaties bovenaan.

Daar is de lijst met geïnstalleerde software en updates onder macOS

Finetunen

Je kunt de lijst nog verder finetunen door op de tekst Bron boven de daaronder staande kolom te klikken. Daarmee maak je een scheiding tussen software van derden en software van Apple zelf. Daarmee zie je snel bijvoorbeeld alle door Apple geïnstalleerde updates van het besturingssysteem en nog wat belendende zaken. Het is best praktisch om zo af en toe eens een blik op deze lijst te werpen. Zeker als er ook anderen met jouw computer werken (of er toegang toe hebben), zie je zo in één oogopslag of iemand (mogelijk ongewenste) software heeft geïnstalleerd en wanneer dat precies gebeurd is. Ook de update-historie van je besturingssysteem is zo netjes en overzichtelijk te bekijken. Praktisch is verder dat je nu ook updates ziet van programma's die dat normaal stilletjes op de achtergrond doen. En sommige programma's installeren ook ongemerkt nieuwe onderdelen en hulpprogramma's; Adobe is daar bijvoorbeeld erg goed in. Onder Installaties vind je alles terug!

0 Reactie(s) op: Check alle software-updates en installaties in macOS

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.