Check je updategeschiedenis in macOS

Door: Ronald Smit | 01 april 2020 13:09

Hier zie je de updates van macOS, netjes op datum gesorteerd
How To

Gedurende het gebruik van macOS wordt er in de loop der tijd vanzelfsprekend het een en ander geüpdatet aan software op je systeem. En we doelen dan niet alleen op de grote systeemupdates, maar ook op updates van apps en 'losse' software, alsmede dingen als Gatekeeper. Check je macOS updategeschiedenis eens!

Wanneer je een grote systeemupdate of zelfs upgrade installeert onder macOS, blijft je dat veelal wel bij. Het kost immers relatief tijd en valt in de categorie van meer ingrijpende operaties. Maar er zijn natuurlijk ook de reguliere app-updates. Deels lopen die via de app store, en deels heb je ongetwijfeld ook software op je systeem staan die van buiten die store afkomstig is.

Verder brengt Apple zonder daar verder melding van te maken met enige regelmaat updates voor beveiligingsonderdelen als Gatekeeper uit. Dat is een soort van bescherming tegen malware, in de verte met ietwat fantasie te vergelijken met een virusscanner. Gatekeeper is een standaardonderdeel van macOS. Ook een database met compatibiliteitsgegevens voor software wordt regelmatig van updates voorzien. Je merkt daar helemaal niks van, het gaat maar om heel kleine bestandjes die in de welbekende poep en een zucht overgeheveld zijn.

Updategeschiedenis

MacOS kent een manier om alle updates netjes op een rijtje te zetten, ofwel een updategeschiedenis. Je vindt deze door in het appelmenu op Over deze Mac te klikken. In het venstertje dat dan opent, zie je ten eerste de versie van macOS die je draait, alsmede wat essentiële gegevens over je computer. Waaronder ook het serienummer, wat een enkele keer wel eens van pas kan komen. Je weet nu waar je het kunt vinden. Klik op de knop Systeemoverzicht. Daarop opent een nieuw venster, klik hier in de kolom links onder het kopje Software op Installaties. Rechts verschijnt nu een lijst van alle geïnstalleerde software op de Mac. Om deze opvolgorde van updates te sorteren, klik je op de kolomtitel Installatiedatum. Klik er nogmaals op om de lijst in aflopende volgorde te sorteren, zodat de meest recente updates bovenaan komen te staan (zie afbeelding bovenaan dit artikel).

Zo zie je in één oogopslag wat er zoal gaande is op je Mac. En pik je er bijvoorbeeld software uit die al jarenlang niet meer van updates is voorzien. Wellicht wordt het tijd om voor dat soort 'verweesde' programmatuur eens naar een alternatief op zoek te gaan. De ontwikkelaar ervan heeft dan waarschijnlijk het bijltje erbij neergegooid, wat betekent dat eventuele bugs en (of) veiligheidslekken al even waarschijnlijk nooit meer gerepareerd gaan worden. Klaar met kijken? Sluit dan simpelweg beide openstaande vensters.

Altijd handig: een mini-overzicht met de belangrijkste gegevens van je Mac, inclusief versie van macOS en het serienummer van je computer
Altijd handig: een mini-overzicht met de belangrijkste gegevens van je Mac, inclusief versie van macOS en het serienummer van je computer

0 Reactie(s) op: Check je updategeschiedenis in macOS

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.