Check en beheer bewaarde website-wachtwoorden in iOS

© PXimport

Check en beheer bewaarde website-wachtwoorden in iOS

Geplaatst: 8 mei 2018 - 04:51

Aangepast: 24 november 2022 - 13:07

Ronald Smit

Zoals je ongetwijfeld wel gemerkt hebt, vraagt Safari je in iOS regelmatig of inloggegevens inclusief wachtwoorden van de een of andere site bewaard moeten worden. Doe je dat, dan kan je die gegevens later makkelijk terugkijken en beheren.

Wachtwoorden zijn lastige dingen om te onthouden. Voor heel veel sites heb je - als het goed is - verschillende inloggegevens nodig. Om die allemaal te onthouden is nagenoeg ondoenlijk. Vandaar dat Safari in iOS je dus bij een nieuw bezochte website altijd aanbiedt om de inloggegevens te bewaren. De eerstvolgende keer dat je dezelfde site dan bezoekt hoef je deze zaken niet meer in te voeren. Daarbij geldt wel dat al die opgeslagen gegevens alleen dan veilig zijn zolang je i-apparaat met een stevig wachtwoord of een al even stevige pincode is beveiligd. Om je wachtwoord of pincode te wijzigen, tik je in de app Instellingen op Touch ID en toegangscode. Tik vervolgens op Wijzig toegangscode. Voer je oude toegangscode in, waarna je een nieuwe in kunt voeren.

Gebruik je nog altijd een 4-cijferige pin, dan zit je al een stuk veiliger met een 6-cijferig exemplaar. Om het soort toegangscode aan te passen tik je op Toegangsopties. De Aangepaste alfanumerieke code is - mits een stevig wachtwoord is gekozen - het moeilijkst te kraken, maar ook het moeilijkst te onthouden en vanwege de lengte het lastigst in gebruik. Anderzijds: als je een nieuwere iPhone of iPad hebt, zul je het meest gebruik maken van de vingerafdrukscan. Er zal maar heel sporadisch gevraagd worden om de toegangscode. Maar noteer deze code wel ergens, want zonder kom je je apparaat nooit meer in!

Stel meteen een steviger wachtwoord of pincode in ter bescherming van je wachtwoorden

© PXimport

Wachtwoorden beheren

Goed, terug naar de wachtwoorden die door Safari zijn bewaard op je iPad of iPhone. Om ze te bekijken tik je in Instellingen op Accounts en wachtwoorden, gevolgd door een tik op Wachtwoorden apps/sites. Na het lezen van je vingerafdruk of het intikken van je toegangscode zie een lijst met opgeslagen accountgegevens voor diverse sites. Om de bewaarde gegevens te zien tik je op een van de vermeldingen in de lijst. Houd daarbij in het achterhoofd dat de gegevens direct leesbaar in beeld getoond worden, dus ook je wachtwoord is leesbaar. Niet doen dus als je in een ruimte zit met mensen die je niet vertrouwt, een meelezer kan vervelende dingen uithalen met jouw inloggegevens.

Het op deze manier achterhalen van accountgegevens kan goed van pas komen als je bijvoorbeeld een wachtwoord voor een site bent vergeten. Met een beetje geluk staat het ergens in deze lijst en kan je daarna ook weer op andere apparaten - waar het wachtwoord niet was bewaard - inloggen. Wil je dat bepaalde erg privacygevoelige accounts toch liever niet op je mobiele apparaat bewaard worden, dan is verwijderen uit de lijst eenvoudig. Veeg simpelweg naar links op een accountnaam in de lijst en tik op de dan verschenen knop Verwijder. Het is bijvoorbeeld praktisch om op die manier accountgegevens van banken en andere financiële instellingen te verwijderen.

Om toch ook daar niet alle wachtwoorden voor te hoeven onthouden kan een wachtwoordbeheerder ingezet worden. Die je dan natuurlijk ook weer met een stevig wachtwoord moet beveiligen. Maar dat ene wachtwoord is nog wel te onthouden.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten