Batterij(verbruik) in iOS 12

Door: Ronald Smit | 10 oktober 2018 06:37

How To

In iOS 12 kun je in één oogopslag zien hoe het met de lading van je batterij (accu, eigenlijk...) gesteld is en hoe deze door de dag heen langzaam wordt leeggetrokken. Ook is het mogelijk op een deel van de iPhones de gezondheidstoestand van diezelfde accu te checken.

De accu in je iPhone of iPad is zo ongeveer het meest elementaire onderdeel in je toestel. Zonder goede accu zou het immers buiten de deur zonder stopcontact snel over zijn met de pret. Het is dan ook niet verwonderlijk dat er meer en meer apps verschenen die de gezondheidstoestand van de accu in je i-apparaat in de gaten hielden. Met de komst van iOS 12 werken dit soort apps niet meer. Laat je dus niet verlijden om er eentje in de app store te kopen, ze doen helemaal niks meer. De meetgegevens van de batterij zijn namelijk afgeschermd, dus tja. Mogelijk heeft Apple hiervoor gekozen omdat de apps nogal eens ietwat te enthousiast waarschuwend uit de hoek konden komen. Met als gevolg waarschijnlijk verontruste klanten aan de balie die hun accu wilden laten vervangen, terwijl dat helemaal zo urgent niet was als de app deed voorkomen. Hoe dan ook, helemaal zonder indicatie zit je niet in iOS 12. Sterker nog: je kunt een duidelijke grafische representatie zien van het batterijverbruik. Daarnaast is in de nieuwere modellen iPhone standaard een batterijchecker ingebouwd. Die genoemde apps heb je daarop dan ook helemaal niet meer nodig.

Grafiekje

Laten we eerst eens een blik werpen op de grafische weergave van je batterijverbruik. Start daarvoor de app Instellingen en tik op - hoe kan het ook anders - Batterij. Je ziet nu een grafiek met daarin de ladingstoestand van de batterij over de afgelopen 24 uur. Wil je een gemiddelde zien over een langere periode, dan tik je op Afgelopen 10 dagen. Als je na verloop van tijd (jaren) ziet dat de ontlaadcurve stijler wordt, én je merkt dat je toestel vaker geladen moet worden om de dag mee door te komen dan is het wellicht tijd om de accu eens te laten vervangen. De ervaring leert echter dat dit niet heel snel nodig is. Tenzij je de pech hebt over een slecht exemplaar te beschikken, maar dan komt dit euvel meestal wel duidelijk aan het licht binnen de garantieperiode. Een stukje naar beneden scrollend kun je vervolgens ook per app zien hoeveel energie ze verbruikt hebben. Kom je daar een app tegen die je niet actief gebruikt hebt in de gekozen periode, dan is het zaak om deze af te sluiten (dubbeldruk hiervoor op de Home-knop en veeg de waarschijnlijk op de achtergrond nog actieve app omhoog). Helemaal bovenaan het batterijpaneel vind je tot slot nog een schakelaar Batterijpercentage. Aanzetten zorgt voor een handige extra indicatie betreffende de batterijlading in de statusbalk boven in beeld.
Het batterijverbruik in iOS 12 wordt mooi grafisch getoond

Gezondheidstoestand

Verder vind je op de meer recente iPhones (helaas nog niet op iPad's) de uitgekristalliseerde versie van de 'gezondheidsmeter' voor je accu. Om die te controleren tik je in de app Instellingen onder Batterij op Batterijconditie. Achter Maximumcapaciteit vind je de resterende batterijcapaciteit ten opzichte van toen de accu nog nieuw was. Door slijtage loopt dit percentage langzaam terug. Mocht Apple vinden dat de batterijstatus beroerd is, dan wordt een soort energieverbruikende rem aangezet. De prestaties van de telefoon worden daarbij iets geknepen, waardoor je toch de dag doorkomt met je toestel. Mocht je dit niet willen, dan kun je deze remmende factor - mits aangezet - tegenwoordig weer uitzetten. Wel geldt dat het - zodra deze optie aan gaat - echt tijd wordt om de accu te laten vervangen.

0 Reactie(s) op: Batterij(verbruik) in iOS 12

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.