Cursus: Aan de slag met iCloud in Windows

Door: Martin Gijzemijter Martin Gijzemijter | 17 mei 2013 15:01

Apple

Wanneer je een iPhone, iPad of iPod touch hebt, dan kan je profiteren van de voordelen van iCloud, zoals altijd en overal toegang tot je e-mail, gesynchroniseerde contactpersonen enzovoort. In OS X is iCloud tegenwoordig standaard geïntegreerd, maar in Windows is dat natuurlijk niet zo. Toch kan je redelijk eenvoudig gebruik maken van iCloud in Windows.

01 iCloud installeren

Er wordt vaak gedacht dat iCloud in Windows gebruiken weinig zin heeft, omdat Windows uiteraard niet beschikt over de Mail-app, Agenda-app enzovoort van OS X. Niets is echter minder waar, want je kan mail, agenda-items enzovoort via iCloud in Windows synchroniseren met Outlook, terwijl je bladwijzers kan synchroniseren met Internet Explorer. Zelfs Fotostream kan je gebruiken, daar is geen iPhoto voor nodig.

Om het iCloud-configuratiescherm voor Windows te installeren, ga je naar http://ct.link.ctw.nl/wincloud. Daar klik je op Download om de software te downloaden. De installatie is vervolgens heel eenvoudig. Je klikt op Volgende, accepteert de licentievoorwaarden en klikt weer op Volgende. Tot slot klik je op Installeren, waarna iCloud wordt toegevoegd aan het configuratiescherm.

Na de installatie zie je direct het inlogvenster van iCloud waarin je wordt gevraagd om inloggegevens. Gebruik de inloggegevens van het Apple ID dat je ook gebruikt op de iPhone/iPad/iPod touch waarmee je wilt synchroniseren. Klik vervolgens op Inloggen om iCloud te activeren op deze computer.

Voordat je iCloud kan gebruiken moet je daar eerst wat software voor downloaden.

02 iCloud configureren

Het configuratievenster van iCloud wordt nu automatisch geopend, maar mocht je er op een later tijdstip nog eens naartoe willen navigeren, dan doe je dit door te navigeren naar Configuratiescherm / Netwerk en internet / iCloud (want iCloud is geen programma, het is een onderdeel van je configuratiescherm).

Je ziet hier drie opties: Mail, contacten, agenda’s en taken met Outlook; Bladwijzers met Internet Explorer; en Fotostream. In principe hoef je niets te doen. Laat je alle opties aangevinkt staan, dan worden de bladwijzers uit iCloud automatisch geïmporteerd in Internet Explorer en worden je mailberichten, agenda-items en taken uit iCloud automatisch gesynchroniseerd met Outlook.

De enige optie waar je nog wat invloed hebt op de instellingen is Fotostream. Klik je daar op Opties, dan kan je aangeven in welke map Fotostream de foto’s moet bewaren, maar ook of foto’s die je toevoegt aan deze computer automatisch mogen worden geüpload naar iCloud. Tot slot is er nog de optie Beheren. Klik je hierop, dan kan je zien welke onderdelen op je iOS-apparaat de meeste ruimte in beslag nemen in je online reservekopieën.

Je kan niet heel veel opties aanpassen in iCloud, dat komt omdat alles automatisch wordt ingesteld.

03 iCloud en Windows 8-mail

Het is fijn dat je iCloud kan gebruiken met Outlook, maar wat als je enthousiast gebruiker bent van de Mail-app in Windows 8? Ook dat is mogelijk. Open het startscherm en klik op de tegel E-mail. Beweeg de muis nu naar de rechterkant van het scherm en klik op Instellingen / Accounts / Een account toevoegen / Ander account en vul het e-mailadres en het wachtwoord in van je iCloud-account. Je zult de melding krijgen dat de instellingen niet kunnen worden gevonden, maar dat geeft niet.

Bij E-mailadres vul je het e-mailadres in van je iCloud-account en bij Gebruikersnaam de gebruikersnaam van je Apple ID (dit hoeft niet per definitie hetzelfde te zijn). De Server voor binnenkomende e-mail (IMAP) is imap.mail.me.com, Poort is 993 en plaats een vinkje bij de SSL-instelling. De Server voor uitgaande e-mail (SMTP) is smtp.mail.me.com, Poort is 587 en verwijder het vinkje bij de SSL-instelling. De onderste twee opties (authenticatie en dezelfde gebruikersnaam) laat je aangevinkt. Klik op Verbinding maken en je kan je iCloud-mail ophalen en verzenden met de Windows 8 Mail-app.

Je kan iCloud ook heel eenvoudig gebruiken in de Mail-app in Windows 8.

1 Reactie(s) op: Cursus: Aan de slag met iCloud in Windows

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • 24 oktober 2013 21:38 Anoniem
    Ik heb alles geïnstalleerd.
    Nu start Icloud de agenda automatisch op in Internet Explorer. Is dat te wijzigen naar Firefox?
    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
    met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.