Cursus: Haal het maximale uit je iPhone 5 batterij

Door: Martin Gijzemijter | 29 juli 2013 12:30

Apple

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. pagina 2

Als je een iPhone 5-bezitter bent, bestaat de kans dat je batterij heel snel leeg is. Volgens Apple is er niets aan de hand en moet de batterij van de iPhone 5 lang meegaan. Dat is ook zo, maar wel met een paar aanpassingen!

Vlak na de release van de iPhone 5, regende het op internet klachten over de levensduur van de batterij. Zo zou bij sommige ‘trotse’ eigenaren de batterij binnen vier uur leeg zijn, en was er zelfs melding van het feit dat het batterijniveau met één procent per minuut daalde. Volgens Apple is er niets aan de hand, maar ook wij hadden problemen met onze batterij. Inderdaad: hadden, want er is een oplossing!

Lastig aan dit probleem is dat, wanneer je deze problematiek ervaart, je het idee zult hebben dat je een defecte iPhone hebt. De batterij van je iPhone 5 is dan namelijk niet alleen heel snel leeg, het toestel wordt ook nog eens heet. Zo bloedheet zelfs dat je bang zult zijn dat de smartphone binnen de kortste keren in je handen of broekzak ontploft.

De iPhone 5 is groter, sneller en krachtiger dan z’n voorganger en ook dat kost veel energie.

Dat moet toch wel een hardwareprobleem zijn? Een probleem is een groot woord, maar het euvel heeft waarschijnlijk wel deels met de hardware te maken. Waar we namelijk met onze iPhone 4S totaal geen batterijproblemen hadden, slurpte de iPhone 5, met dezelfde instellingen en dezelfde apps z’n batterij in no-time leeg. Ergens is dat ook wel logisch, want het grotere display van de iPhone 5 vraagt uiteraard aanzienlijk meer stroom en daarbij is de iPhone 5 sneller en krachtiger. Dat moet ergens vandaan komen.

Valse belofte?

Maar heeft Apple dan gelogen toen het bedrijf aangaf dat de levensduur van de batterij in de iPhone 5 vergelijkbaar was met die van de iPhone 4S? Er is ons immers beloofd dat we met de telefoon 8 uur moeten kunnen bellen, 8 tot 10 uur moeten kunnen internetten en maar liefst 225 uur stand-by-tijd zouden moeten hebben. Dat dit in werkelijkheid soms iets minder zal zijn, daar kijkt niemand van op, maar het verschil tussen 4 uur en 225 uur is natuurlijk niet te verkopen, zelfs niet aan de grootste Apple-fan.

Gelukkig berust dit probleem niet op een leugen van Apple, maar op de manier waarop de iPhone is ingesteld. De genoemde levensduur van de batterij, geldt uiteraard voornamelijk in optimale condities. Naarmate er hardwarematig meer van de telefoon gevraagd wordt (zoals bij de iPhone 5), wordt een optimale configuratie steeds belangrijker. En standaard is de iPhone helaas verre van optimaal ingesteld.

Explosiegevaar?

Wanneer je het in dit artikel geschetste euvel herkent, dan weet je dat we het niet hebben over ‘enigszins warm’ wanneer we schrijven dat de iPhone 5 heet kan worden bij de genoemde batterijproblematiek. We hebben het dan over het soort heet waar je nog net niet je handen aan brandt. Los van het feit dat het niet prettig is, kun je je afvragen of er risico bestaat dat je iPhone op korte termijn uit elkaar klapt. Hoewel we ons niet kunnen voorstellen dat de hitte een gunstig effect heeft op het binnenwerk van je iPhone, zijn er tot op heden nog geen meldingen verschenen van een ontplofte iPhone 5, daarover maken we ons dus niet zo’n zorgen. Wel is het gewoon verstandig om het probleem zo snel mogelijk te verhelpen, want het is simpelweg niet hoe je telefoon hoort te functioneren.

Niet optimaal

Het lijkt vreemd dat Apple een telefoon levert die niet optimaal is ingesteld. De reden hiervoor is dat de iPhone uiteraard behoorlijk kaal wordt geleverd, de rest van de instellingen en de apps die je installeert, worden door jou gekozen. Zo krijg je bij de installatie de vraag of je locatieservices wilt gebruiken, kun je bij e-mail kiezen voor push-instellingen en krijg je nog veel meer vragen voor je kiezen waarmee je de werking van je iPhone kunt configureren. Dit is dan ook precies waar het probleem schuilt en waar Apple in de toekomst meer begeleiding zal moeten bieden.

Er zijn tot op heden (gelukkig) nog geen iPhone 5-toestellen geëxplodeerd als gevolg van een oververhitte batterij.

iOS biedt inmiddels namelijk zoveel opties en mogelijkheden met betrekking tot notificaties, aansturing van de randapparatuur in je iPhone (zoals GPS, snelheidsmeter, kompas enzovoort), dat wanneer je alles aan laat staan, het is alsof je de deuren van je koelkast en vriezer dag en nacht wagenwijd openzet, om je vervolgens af te vragen waarom je energierekening de spuitgaten uitloopt.

Het zijn de keuzes die je maakt tijdens het instellen van je iPhone die gevolgen hebben voor de prestaties.

0 Reactie(s) op: Cursus: Haal het maximale uit je iPhone 5 batterij

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.