Het dataverbruik van de iPhone drukken

Door: Martin Gijzemijter Martin | 09 januari 2014 08:01

Apple

De tijd dat we écht ongelimiteerd gebruik konden maken van onze internetbundel ligt al ver achter ons. Vervelend, want het gemiddelde dataverbruik op smartphones is de afgelopen jaren juist enorm toegenomen. Hoe zorg je ervoor dat je het dataverbruik binnen de perken houdt op je iPhone?

Mobiele data monitoren

Sinds enige tijd is het in iOS mogelijk om heel specifiek te bekijken welke apps veel dataverkeer genereren. Je vindt dit bij 'Instellingen' onder de optie 'Mobiel netwerk'. Wanneer je in dit scherm helemaal naar onderen scrollt, zie je het kopje 'Gebruik mobiele data voor'. Onder dit kopje staan de apps vermeld die onlangs mobiele data hebben verbruikt, en ook precies hoeveel dit is.

Wil je helemaal geen mobiele data gebruiken, dan kun je dit bovenin dit menu volledig uitschakelen. Echter, wil je wel mobiele data gebruiken, maar voorkomen dat een specifieke app dat doet (bijvoorbeeld Netflix, omdat die heel veel data verbruikt), dan kun je onderin dit menu het mobiele datagebruik voor die app specifiek uitschakelen. Het betekent niet dat de app niet meer werkt, maar alleen dat het niet meer werkt wanneer je geen toegang hebt tot wifi, maar slechts tot het mobiele netwerk.

iOS stelt je tegenwoordig in staat om je dataverbruik te monitoren.

Alternatieve browser

Safari is een prima browser, maar wist je dat er ook browsers zijn dit ervoor zorgen dat je dataverbruik automatisch wordt gereduceerd? Een goed voorbeeld daarvan is Opera Mini, een browser die je gratis kunt downloaden uit de App Store. Toegegeven, de browser is iets langzamer en iets minder stabiel dan Safari, maar dat heeft deels te maken met het feit dat de browser de gegevens die je opvraagt comprimeert voordat ze naar je verzonden worden. Zo kun je met de browser wel tot zo'n 80 procent aan dataverkeer besparen. Dat is natuurlijk niet misselijk.

Gebruik Opera Mini om minder data te verbruiken tijdens het surfen.

Push-notificaties uitschakelen

Hartstikke leuk natuurlijk dat je op de hoogte wordt gesteld, iedere keer wanneer er iemand een scheet laat op Facebook, maar tenzij je op een draadloos netwerk zit gaan al die notificaties wel van je databundel af. En tja, één zo'n notificatie vreet natuurlijk niet meteen je bundel op, maar bedenk dat Facebook er rustig vijftig op een dag stuurt, en als je dat keer, pak 'm beet, twintig apps doet, dan zijn dat er duizend per dag en 30 duizend notificaties per maand. Dan wil je bundel natuurlijk wel snel slinken. Gelukkig kun je ook push-notificaties uitzetten, via 'Instellingen / Berichtencentrum'.

Het uitschakelen van pushnotificaties werkt ook prima.