De 10 beste foto-functies van iOS 7

Door: redactie-computertotaal | 08 oktober 2013 11:34

How To

Er zijn tal van nieuwe foto-mogelijkheden in iOS 7 gebouwd. Een belangrijke reden om over te stappen dus. De functies breiden de fotografische opties van je iPhone, iPad en iPod touch uit, en de meeste zijn toegankelijk en eenvoudig in gebruik. Hier de tien beste foto-functies van iOS 7.

Foto's nemen

1. De nieuwe visie van de Camera-app

Apple heeft de interface van de Camera-app helemaal aangepast in iOS 7, met een nieuw uiterlijk, een nieuwe manier van werken en snellere prestaties. De tekst-gebaseerde veeginterface is veel handiger dan op knoppen moeten drukken, zoals in voorgaande versies, en je kunt de verschillende cameratypes veel sneller en gemakkelijker benaderen. Veeg gewoon naar de Photo-camera en druk erop om een foto te maken. Doe het nogmaals en je hebt een video, een vierkant plaatje, een panorama, of (als je de iPhone 5S hebt) een slow-motion video.

2. Slo-mo camera

Slow-motion video's worden trager afgespeeld dan dat ze zijn opgenomen - we hebben allemaal herhalingen in sportvideo's gezien waarin de actie dramatisch vertraagd is zodat je het spel beter kunt zien. Alleen op de iPhone 5S kun je met iOS 7 een van de ingebouwde camera's gebruiken om een video op te nemen en te kiezen welke gedeeltes vertraagd moeten worden. De camera is ontworpen om snelle actie shots te nemen, en neemt op met 120 frames per seconde, maar je kunt te ingebouwde software gebruiken om het afspelen op bepaalde punten te vertragen terwijl de rest van de video een "normale" snelheid heeft.

Lees onze review van de Slow Motion camerafunctie op de iPhone 5S.

3. Uit zijn voegen barstend

Niets is simpeler of handiger dan de Burst-modus van de nieuwe camera. Deze modus functioneert net als op je DSLR. Je houdt de sluiterknop ingedrukt en de camera neemt 10 frames per seconde op. Het is een geweldige manier om snelle acties in volledige resolutie vast te leggen zonder dat je een video hoeft te maken.

4. Vierkant is hip

De nieuwe Square-camera is Apple's antwoord op de Instagram-achtige foto's die overal opduiken sinds Instagram op het toneel verscheen. Met iOS 7 kan iedereen een vierkante foto nemen - met of zonder een hip filter. Voor een aantal fotomakers is die functie aantrekkelijk genoeg om Instagram te verlaten.

Organiseren en delen

5. Een fotofinish

Apple heeft de interface van de Photos-app herzien en vereenvoudigd, met drie hoofdpanelen: Photos, Shared en Albums. Binnen Photos laat het Years-blok iets zien wat op een door een computer gegenereerde collage lijkt, maar dan van alle foto's die je met je telefoon genomen of gesynchroniseerd hebt. Elk jaar heeft zijn eigen blok, met een algemene locatie. Dit lijkt heel erg cool, maar je moet er even aan wennen en enige verfijning zou niet verkeerd zijn.

Als je zachtjes op een blok drukt krijg je een thumbnail van de afbeelding te zien - maar omdat de thumbnails zo klein zijn is het lastig om goed te richten. Gelukkig krijg je binnen het Years-blok grotere thumbnail-sets te zien, Collections genaamd, die allemaal gelabeld zijn met de datum en locatie. Druk nogmaals en je krijgt de precieze afbeelding die je wilt zien. Van daaruit kun je je foto bewerken of delen.

6. Filterfinesse

Met ongeveer 100 miljoen fotofilters van ontelbare iOS-apps, kun je ieder effect gebruiken dat je maar wilt. Dus is het niet tijd dat Apple mee gaat doen met deze filters? Apple biedt in iOS 7 slechts acht filters - drie daarvan zijn monochroom - maar het zijn ongetwijfeld de effecten die fotografen het meeste gebruiken, en sommige zijn zelfs te verbeteren met de automatische verbeteringsknop. Als jij een echte iPhonograaf bent die meestal de standaardcamera gebruikt, geven de nieuwe filters van Apple je nog een reden om de app niet te verlaten.

7. In kaart brengen

Wanneer je constant foto's maakt, is het lastig je te herinneren waar je elke foto in de Camera Roll genomen hebt. iOS 6 had een foto-mapper, maar die was lang niet zo specifiek als de nieuwe Collections-functie. Deze sorteert al je foto's automatisch op datum en locatie. Wanneer je op de locatie drukt word je automatisch naar de kaart geleid.

8. Betere albums

Het Albums-paneel is korreliger dan voorheen, maar op een goede manier. De Photos software scheidt je panorama's en video's van de rest van de afbeeldingen op je Camera Roll, waardoor je ze snel kunt vinden. Maar ze staan ook in je gewone Camera Roll samen met al je andere afbeeldingen.

Globale bediening

9. Opstarten via Control Center

iOS 7 geeft je een nieuwe, supersnelle manier om de Camera-app te openen en de Camera Roll te benaderen: het nieuwe Control Center. Ontgrendel de telefoon, veeg omhoog om het Control Center te openen, en druk op het camera-icoon. Dat is nog makkelijker dan naar het icoon van je Camera app te zoeken op het home screen. Toch?

10. Gedeelde streams

Met iCloud kon je altijd al foto's streamen, maar nu kun je een gedeelde foto-stream hebben waar bepaalde mensen aan kunnen bijdragen en op kunnen reageren. Het is nog beperkt tot de 1000 meest recente foto-uploads, maar je kunt kiezen wie er toegang tot je foto's heeft en erop kan reageren. Deze functie is vooral handig om groepsactiviteiten mee te delen - zo kun je meerdere perspectieven krijgen van dezelfde gebeurtenis.

Dit is een vrij vertaald artikel van onze zustersite TechHive.com, geschreven door Jacky Dove. De mening van de auteur komt niet per definitie overeen met die van ComputerTotaal.nl.

1 Reactie(s) op: De 10 beste foto-functies van iOS 7

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • 13 november 2013 23:31 Anoniem
    hoe kan ik een video overzetten naar een foto?
    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
    met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.