Verrijk je dagelijks leven met 15 social media-apps voor de iPhone

Door: Martin Gijzemijter Martin | 26 november 2014 14:11

Apple

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. pagina 2

Er zijn genoeg apps voor social media te vinden in de App Store. Maar plaatjes van je eten delen, dat kennen we nu wel. Welke apps zijn écht interessant en voegen iets toe aan je dagelijks leven?

Social media nemen een steeds grotere rol in ons leven in. De overdaad aan apps die je op dit gebied kunt downloaden, zorgt er echter ook voor dat het socialmedialandschap aan het veranderen is. Steeds vaker duiken er apps op die niet alleen draaien om 'liken' en 'sharen', maar die daadwerkelijk iets willen toevoegen door een unieke eigenschap te bieden. We zetten de beste van dit soort apps voor je op een rij. Lees ook: 20 iPhone-problemen opgelost.

Kennis en inspiratie delen

Facebook is heel handig voor het delen van leuke foto's en berichten, maar voor echte kennisdeling wordt het netwerk niet gebruikt. Een app als We Heart It doet dat een stuk beter. Het netwerk is een soort combinatie tussen Pinterest en Facebook, bedoeld om te delen waar je van houdt; om aan anderen te laten zien wat je inspireert en die inspiratie vervolgens over te dragen aan anderen. Natuurlijk vind je er ook eten (want dat inspireert ook mensen), maar vooral ook veel kunst, mooie plekken in verre landen en andere mooie beelden.

In We Heart It is het heerlijk om te verdwalen in een wereld van mooi beeld.

Ga je toch voor iets meer geestelijke inspiratie? Download dan eens Boldomatic. Alleen al om het uiterlijk is deze app een absolute aanrader. Wat een frisse wind tussen al die superstrak ontworpen apps. Bam, gewoon primaire kleuren, grote knoppen en koeienletters. Dat is dan ook de insteek, want het enige dat je met deze app deelt is tekst. Om precies te zijn inspirerende citaten, van beroemdheden of van jezelf. Zoek je meer praktische kennis? Dan is Learnist een app die je niet mag missen. Of het nu gaat om leuke experimenten die je thuis kunt doen, een interessant artikel over hoe je met kinderen communiceert of hoe je heel kunstig leert kleien, op Learnist wordt het allemaal gedeeld. De meeste kennis vergaar je natuurlijk echter door erom te vragen, en daarvoor is Jelly ideaal. Je geeft aan over welke onderwerpen je veel weet, en vervolgens krijg je vragen voorgeschoteld van andere gebruikers om te beantwoorden. Uiteraard kun je zelf ook vragen stellen. Zo deelt iedereen z'n expertise.

Het gebrek aan grafische elementen in Boldomatic werkt heel verhelderend.

Een wereld aan dingen om te leren in je iPhone met Learnist, supereducatief voor jong en oud.

Locatie delen

Sociaal netwerken doe je vooral online. Mobiele apps bieden je echter tegelijkertijd de gelegenheid om in de 'echte' wereld af te spreken. Het grootste nadeel van netwerken zoals Facebook, is doorgaans dat mensen foto's en statussen plaatsen met betrekking tot dingen die ze al gedaan hebben. Dan vis je als goede vriend/kennis dus achter het net. Swarm is ontwikkeld om ervoor te zorgen dat je weet hoe ver je vrienden van je vandaan zijn (zodat je kunt afspreken om iets te gaan doen). Je kunt ook laten weten wat je plannen zijn, zodat iemand eventueel kan besluiten om zich bij je te voegen.

Swarm helpt je om af te spreken met mensen vóórdat die ene leuke gebeurtenis plaatsvindt.

Het kan natuurlijk ook gewoon zo zijn dat je graag wilt weten waar iemand zich bevindt, bijvoorbeeld als het gaat om je kinderen (helaas geen overbodige luxe anno 2014). GPS Phone tracker helpt je daarbij, door de locatie van contactpersonen in kaart te brengen. Je voegt elkaar toe in de app en vervolgens zie je op een kaart precies waar iedereen is. Gaat het je wat ver om vrienden en familie constant in de gaten te houden, maar wil je wel graag weten wanneer iemand in de buurt is, bijvoorbeeld zodat je weet of je het theewater al aan kunt zetten, dan is Glympse de app die je moet hebben. Door Apple geclassificeerd in de categorie Navigatie, maar uiteraard hartstikke sociaal omdat je de app gebruikt om elkaar te ontmoeten. Wanneer je iemand een Glympse stuurt, deel je heel even je locatiegegevens (zoals de route die je volgt en hoe lang het nog duurt voordat je er bent).

Met GPS Phone tracker kun je in één oogopslag zien waar je vrienden/familieleden zijn.

Nadat je die bestemming hebt bereikt, ben je weer lekker anoniem. Het delen van locaties is leuk, maar werkt alleen als mensen ook daadwerkelijk inchecken. Veel nuttiger kan het soms zijn om te weten waar iemand woont, want dat weten we lang niet altijd van onze contactpersonen. Connect brengt dat in kaart en plaatst de profielfoto's van je contactpersonen letterlijk op een landkaart. Wanneer je bijvoorbeeld een dagje Amsterdam doet, kun je precies zien wie van je vrienden daar woont. Uiteraard kán inchecken wel als je dat graag wilt, maar de kracht van deze app is dat het niet hoeft.

Glympse laat je tijdelijk je locatie delen, precies met wie je wilt.

Inchecken is niet nodig bij Connect, je kunt mensen vinden op basis van waar ze meestal zijn.