De 18 mooiste apps voor iOS 7

Door: Martin Gijzemijter | 22 november 2013 11:29

Review

Inhoudsopgave

 1. Inleiding
 2. pagina 2

De grootste en opvallendste vernieuwing in iOS 7 is het nieuwe design. Om die reden zetten wij de 18 apps met het mooiste design op een rij.

Analog

Aan fotografie-apps in de App Store absoluut geen gebrek. Wat Analog Camera echter zo fantastisch maakt, is de heerlijk minimalistische interface. Deze geeft je met slechts een paar grote, strak ontworpen knoppen, dezelfde mogelijkheden als vele andere apps die daar veel meer knoppen voor nodig hebben.

Het principe is heel eenvoudig, je schiet een foto, past een filter toe en deelt (via mail, je Filmrol, Twitter of Facebook). De werking van de gehele app is opgehangen aan dit driestappenplan en dat werkt fantastisch. Meer opties zijn verscholen achter veegbewegingen, waardoor de combinatie tussen een minimalistische fotografie-app en een app die tóch veel functies heeft, optimaal is.

Plus Prachtige minimalistische (en snelle!) interface.

Min De 'verborgen' opties vereisen wat uitprobeerwerk.

Prijs € 1,79

Omvang 5,4 MB

https://itunes.apple.com/nl/app/analog-camera/id591794214

Analytiks

Je zou denken dat de makers van deze app alvast afgekeken hebben bij iOS 7, en de vormgeving van hun app erop hebben aangepast. Niets is echter minder waar, want Analytiks bestaat al sinds juli 2012.

Deze app toont gegevens uit Google Analytics. Dat doen wel meer apps, maar deze app doet het zo fraai dat je het idee hebt dat je naar een infographic kijkt. Vooral als je bijvoorbeeld bekijkt hoeveel sitebezoekers een pc gebruiken en hoeveel een mobiele telefoon. Het allerfijnste: het is niet alleen fijn om naar te kijken, maar je snapt ook daadwerkelijk beter wat de cijfers precies betekenen.

Plus Zeer uitgebreide Analytics-app.

Min Getoonde opties zijn niet zelf te configureren.

Prijs € 2,69

Omvang 5 MB

https://itunes.apple.com/nl/app/analytiks-your-google-analytics/id427268553

Tetris

Wat Tetris is, hoeven we je ongetwijfeld niet te vertellen. Ontwikkelaar Electronic Arts gaat met deze versie terug naar de oorsprong: simplistische graphics met de nadruk op gameplay. Dat is goed gelukt.

Tetris ziet er werkelijk fantastisch uit, met felle kleuren en strakke lijnen. Het mooiste van alles is dat EA het voor elkaar heeft gekregen om het spel in de wereld van touchscreens te brengen, zonder dat de gameplay daaronder lijdt. Er is ook nog een extra modus (Galaxy) toegevoegd voor een nieuwe strategische manier van spelen. Een dijk van een spel, dat ook nog eens prachtig oogt.

Plus Alsof Tetris werd ontworpen voor het touchscreen.

Min Misschien af en toe iets te makkelijk.

Prijs € 0,89

Omvang 33,6 MB

https://itunes.apple.com/nl/app/tetris/id480807857

Cal

Apple komt met iOS 7 met een volledig nieuwe versie van onder andere de app Agenda, maar dat weerhoudt de makers van de app Cal er niet van om er visueel nog een schepje bovenop te doen. Wellicht komt het doordat we langzaam maar zeker beginnen te wennen aan al dat minimalistische ontwerpgeweld, maar we hebben werkelijk nog nooit zo'n strak ontworpen app gezien als Cal. Als agenda daarnaast ontzettend handig (ook niet onbelangrijk), omdat je heel snel door de tijden en dagen kunt scrollen.

De agenda-items kunnen worden voorzien van notities, locaties, genodigden enzovoort. De afspraken kunnen overigens ook automatisch in de app Agenda worden ingevoegd, handig voor synchronisatie. Extra mooi zijn de foto's die achter elk item worden getoond.

Plus Prachtige app, snel en efficiënt.

Min Foto's zijn leuk, maar waarom van Tumblr en niet vanuit de Filmrol?

Prijs Gratis

Omvang 20,2 MB

https://itunes.apple.com/nl/app/cal-calendar-for-living/id648287824

Awesome Note

Deze app lijkt qua functionaliteit veel op de bekende app Evernote. Wel houdt Awesome Note de gebruiker wat meer aan het handje met behulp van de tabbladen, die je zelf kunt aanmaken en indelen. Hoewel het niet zo krachtig en uitgebreid is als Evernote, is het wel een stuk minder overweldigend en in dat opzicht efficiënter. Daarbij zijn we zeer gecharmeerd van de mix tussen het skeuomorfische ontwerp (hout in dit geval) en het strakke ontwerp van de kalender dat ons erg doet denken aan Fantastical.

Plus Een notitie-app met ingebouwde kalender.

Min Geen uitgebreide synchronisatie-mogelijkheden.

Prijs € 3,59

Omvang 59,7 MB

https://itunes.apple.com/nl/app/awesome-note-+to-do-calendar/id320203391

Path

Path is een soort combinatie tussen een instant messaging-app zoals WhatsApp en een sociaal netwerk zoals Facebook. Het nadeel van diensten als Facebook is dat er allemaal berichten voorbijkomen waar je niet op zit te wachten. Dit heb je bij Path niet, omdat het je eigen 'privé-sociale-netwerk' is.

Het ontwerp is prachtig, met strakke pictogrammen, heldere kleuren en knoppen die slim en stijlvol verstopt zitten in de interface. Werken met Path nadat je hebt gewerkt met Facebook, voelt alsof je op het privéstrand van de sociale media terecht bent gekomen. Fijne bonus is dat er ook prachtige filters in het programma zitten die je kunt toepassen op je foto's bij het uploaden.

Plus Het leuke van sociaal netwerken, zonder de drukte.

Min Te veel stappen voor je aan de slag kunt.

Prijs Gratis

Omvang 26,5 MB

https://itunes.apple.com/nl/app/path/id403639508

Dimensions

Wanneer we het in deze editie van What's hot hebben over fraaie ontwerpen en interfaces, dan slaat dat uiteraard vooral op het visuele aspect. Dat een fraaie interface niet alleen visueel hoeft te zijn, bewijst de indrukwekkende app Dimensions, van de makers van de Inception-app.

De app is grafisch fraai ontworpen, dat is zeker waar, maar het grootste deel speelt zich auditief af. In dit spel betreed je een andere dimensie waarin je met behulp van muziek, een stem en andere audiosignalen, in combinatie met wat je op je scherm ziet, aanwijzingen krijgt die je nodig hebt om Quantum Cells te verzamelen (het doel van het spel). Het is de meest bizarre en psychedelische ervaring die je tot op heden op je iPhone zult hebben. Een prachtig voorbeeld van hoe design letterlijk in verschillende dimensies kan worden toegepast.

Plus Het meest bijzondere en vreemde spel dat je ooit hebt gespeeld.

Min De nadruk ligt helaas wel heel erg op in-app-aankopen en dat verpest de ervaring soms.

Prijs Gratis

Omvang 148 MB

https://itunes.apple.com/nl/app/id473626010&affId=2064962

Rechner Calculator

Als Apple-liefhebber hoeven we je niet te vertellen dat er een zekere schoonheid schuilt in minimalisme. Maar zoals Apples ontwerpgoeroe Jonathan Ive zegt, is minimalisme veel meer dan het weglaten van een overdaad aan mogelijkheden.

Rechner Calculator is een prachtig voorbeeld van wat hij daarmee bedoelt. De rekenmachine is heerlijk minimalistisch: grote zwarte knoppen, een mooi en strak font en op het eerste gezicht weinig opties. Die opties zitten echter slim verborgen achter gebaren. Zo is een veeg naar links het plusteken een veeg naar rechts het minteken en krijg je het resultaat van je som te zien om naar boven te vegen. Minimalisme dus, maar wél met een zeer goed doordachte interface.

Plus Als je het door hebt is er geen rekenmachine zo snel als deze.

Min Het duurt even voor je de gebaren echt onder de knie hebt.

Prijs € 0,89

Omvang 0,6 MB

https://itunes.apple.com/nl/app/rechner-calculator/id508837827

Dots

Fraai ontworpen apps hoeven natuurlijk niet alleen maar nuttig zijn. Ook games kunnen uitblinken in minimalistisch ontwerp en eenvoudige gameplay. Een prachtig voorbeeld daarvan is Dots, een spel dat bestaat uit gekleurde stippen. Dat klinkt eenvoudig en dat is het ook, maar het blijkt al snel ongelooflijk verslavend. Het enige wat je hoeft te doen is met je vinger een lijn trekken tussen stippen met dezelfde kleur. Dat gaat echter zo responsief, en de kleuren zijn zo 'zacht' voor je ogen, dat het al snel een soort psychedelische ervaring wordt waarbij je de ene streep na de andere trekt. Het grootste pluspunt (naast het fraaie uiterlijk) is dat het eerder een rustgevende werking heeft dan een stressvolle en dat soort apps juichen we altijd toe.

Plus Prachtig en eenvoudig spel, met een hoge verslavingsfactor.

Min Erg weinig uitleg.

Prijs Gratis

Omvang 6,2 MB

https://itunes.apple.com/nl/app/dots-a-game-about-connecting/id632285588

5 Reactie(s) op: De 18 mooiste apps voor iOS 7

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 22 november 2013 11:55 Anoniem
  Die apps zijn helemaal ingeburgerd, in het straatbeeld, in de trein, bus en tram, zie je vaak smartphone bezitters al turend op hun schermpjes, druk bezig. Zelf doe meestal tetris. Of ze hebben hun oortjes in, luisterend naar hun favoriete muziek of radiostation.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 26 november 2013 20:31 Anoniem
  Top
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 27 november 2013 08:23 Anoniem
  Tjonge… de drempel om iets de mooiste app te noemen is wel heel erg laag. Mag het ook nuttig zijn?
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 27 november 2013 09:46 Anoniem
  Jet lagApp is op mijn iPhone 2,69 en 1,79 in iTunes… Vreemd dat er 3 prijzen zijn!
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 4 januari 2015 23:45 Anoniem
  nou geweldig is het niet
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.