De 6 gevaarlijkste patenttrollen van 2010

Door: jasper-bakker | 01 januari 2011 07:31

Nieuws

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. pagina 2

Softwarepatenten zijn al jaren omstreden, maar in 2010 is de oorlog losgebarsten. Consumenten betalen letterlijk de prijs; voor dure rechtszaken, schikkingen, en patentlicenties.

Niet alleen grote bedrijven bevechten elkaar met patenten, ook patenttrollen springen op met brede en dus gevaarlijke octrooien. Dit zijn bedrijven met patenten op technologieën waar ze zelf geen producten of diensten mee bieden. En dat zijn niet alleen kleine jongens. Nee, trollen bestaan in vele maten.

En ook nee, Microsoft valt er niet onder. Net zoals het succesvolle Apple, het gevallen Nokia, of het nieuwe evil empire Oracle. Deze bedrijven vechten weliswaar met patenten, maar hebben die gepatenteerde technologieën wel in gebruik in eigen producten of diensten. En zijn dus geen patenttrollen, maar meer patentdraken. Hier vijf echte patenttrollen op een rij, de gevaarlijkste van 2010:

Microsoft mede-oprichter

Toch is er wel een link met patentgrootmacht Microsoft, zij het een indirecte. Bill Gates is bij velen bekend als de oprichter van Microsoft, maar hij was niet alleen. Zijn kompaan was Paul Allen. Die mede-oprichter heeft het softwarebedrijf lang geleden al verlaten - alhoewel pas in 2000 formeel. Allen is zich met zijn miljarden gaan richten op andere zaken en bedrijfjes, waaronder denktank en patentverzamelaar Interval.

Aanvankelijk heette het Interval Research, opgezet in 1992 en weer opgeheven in 2000. Daaruit is Interval Licensing voortgekomen. Een bedrijf dat, zoals de naam al aangeeft, zich bezighoudt met het verstrekken van licenties. Licenties op gepatenteerde technologieën. En wie geen licentie neemt, kan een aanklacht verwachten.

Zoals Interval dit jaar heeft ingediend tegen internetgiganten Apple, Google, YouTube, Facebook, eBay, Netflix, Yahoo en AOL. Daarnaast zijn de grote webwinkels Office Depot, OfficeMax en Staples meegenomen in de aanklacht voor patentschending. Wat voor patenten? Patenten op basale e-commerce zaken, zoals het voorschotelen van automatische aanbevelingen op basis van waar de bezoeker van een website op dat moment naar kijkt.

Deze patenttrol heeft net wel een gevoelige nederlaag geleden in zijn brede aanklacht tegen deze brede groep bedrijven. De rechter wees de oorspronkelijke claim af omdat die te breed was geformuleerd. Interval heeft de aanklacht bijgesteld en net na de kerst opnieuw ingediend. Het is nog de vraag of dat afdoende is om tot een zaak te komen, of dat de brede e-commerce-aanklacht weer wordt afgeschoten. Het bedrijf van Paul Allen heeft echter nog veel meer patenten in huis.

Voormalig Microsoft-cto

Nog een indirecte Microsoft-link: patenttrol Intellectual Ventures, opgezet door voormalig Microsoft-cto Nathan Myhrvold. Die wetenschapper heeft 13 jaar bij de Windows-maker gewerkt. Zijn patentenbedrijf heeft zo’n 30.000 patenten verzameld en draait naar eigen zeggen een miljardenomzet. Het haalt dat volgens The New York Times vooral uit licenties die grote bedrijven nemen om deze patenttrol af te kopen.

Ironisch genoeg zou Microsoft één van die klanten zijn, of een bescherming genietende investeerder naast Intel, Cisco en Google. Het gesloten Intellectual Ventures maakt weinig bekend. Een officieel wel bekend gemaakte klant is smartphonemaker HTC, die eerder door Microsoft is aangeklaagd en daarbij heeft geschikt.

Meestal hoeft Intellectual Ventures het niet aan te laten komen op een rechtszaak; veel bedrijven kiezen vooraf eieren voor hun geld. Securitybedrijven McAfee, Symantec, Trend Micro en Check Point hebben dat geweigerd en zijn aangeklaagd. Wordt vervolgd in 2011.

0 Reactie(s) op: De 6 gevaarlijkste patenttrollen van 2010

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.