De beste Navigatie apps deel 4: Navigon

© PXimport

De beste Navigatie apps deel 4: Navigon

Geplaatst: 25 april 2013 - 10:17

Aangepast: 16 november 2022 - 09:21

Redactie ID.nl

De zomervakantie staat weer voor de deur en dat betekent dat een groot deel van de Nederlanders er binnenkort weer op uit gaat trekken met de auto voor een onvergetelijke vakantie. Het mag geen geheim zijn dat de reis naar onze vakantiebestemming weleens de nodige stress kan veroorzaken. Om je een relaxte autoreis te bezorgen, testen wij de komende zes weken elke donderdag een navigatie-app voor de iPhone. Zo kun jij straks met een gerust hart op vakantie gaan.

De vierde app die we hebben getest is Navigon. Navigon is een navigatie-app van het Amerikaanse bedrijf Garmin dat voornamelijk in het buitenland een groot marktaandeel heeft. Daarnaast is een uitgeklede versie van de app gratis beschikbaar voor T-Mobile klanten. Wordt het tijd dat we in Nederland ook massaal Navigon gaan adopteren?

Navigon is beschikbaar in veel verschillende variaties. Zo zijn er pakketten voor bepaalde landen of voor volledig Europa. De prijzen van deze pakketten kunnen vreemd genoeg behoorlijk verschillen per platform. Wel erg handig bij de pakketten is dat je zelf kunt bepalen welke landen in de app wilt installeren. Zo kun je bijvoorbeeld het Europa-pakket aanschaffen en alleen de kaarten installeren op het moment dat je op vakantie gaat. Hierdoor verlies je in de rest van het jaar geen kostbare opslagruimte op je telefoon of tablet.

Bij het opstarten van Navigon valt direct al een groot verschil op in vergelijking met andere navigatie-apps. Zo zie je niet eerst een kaart, maar je wordt direct gevraagd waar je naartoe wil navigeren. Hierbij wordt er bijvoorbeeld direct een knop voor ‘Naar huis’ weergegeven. Dit maakt het mogelijk om zonder ook maar één menu te openen direct de navigatie te starten.

Wanneer we verder kijken in de app valt op dat er, in tegenstelling tot het beginscherm, vrij veel symbolen en knoppen in beeld zijn te zien. Dit geeft Navigon een op het eerst gezicht wat drukke vormgeving. Ook ziet de kaart er net niet zo strak en overzichtelijk uit als die van eerder geteste apps. Samen met de menu’s zorgt dit ervoor dat Navigon ietwat gedateerd overkomt.

In Navigon kun je zoeken naar een locatie aan de hand van een adres, een interessant punt of een favoriete locatie. Net als bij onder andere Google Maps en TomTom is het mogelijk om naar locaties te zoeken met behulp van Foursquare of Google. Hierdoor is het vaak niet nodig om een adres in te voeren wanneer je een bekende locatie zoekt. Wanneer je een locatie hebt gevonden krijg je voordat de navigatie start, informatie over onder andere het weer en parkeergelegenheid te zien. Dit is erg handig wanneer je een locatie wilt bezoeken, maar niet weet waar de dichtstbijzijnde parkeerplaats is.

Voordat je begint met navigeren kun je kiezen volgens welke route je wilt rijden en vervolgens krijg je in beeld te zien of je files of andere oponthoud op de gekozen route kunt verwachten. Deze volgorde is ietwat vreemd, want de keuze van je route zal toch grotendeels afhangen van de verkeerssituatie op de weg. De meldingen van oponthoud zijn overigens wel een goede toevoeging aan de app. Deze meldingen kunnen door gebruikers van Navigon worden gemeld met één druk op de knop tijdens het rijden.

Tijdens het navigeren zie je op je scherm de eerste twee afslagen die je kunt verwachten op de route. Verder worden de afstand en de tijd weergegeven die je nog moet afleggen en je huidige snelheid. De getoonde aanwijzingen zijn naar onze mening iets aan de kleine kant, maar gelukkig biedt Navigon, net als TomTom, rijbaan-ondersteuning op de snelweg. Hierdoor zijn de aanwijzingen bij hoge snelheden duidelijk genoeg om je ogen voornamelijk op de weg te kunnen houden.

 

© PXimport

De gesproken aanwijzingen in Navigon zijn over het algemeen erg duidelijk. Ook biedt de app de mogelijkheid om plaats- en straatnamen uit te spreken. De app deed dit naar onze mening het beste van alle apps die we tot nu toe hebben getest. Mocht je graag regelmatig een andere stem in willen stellen, dan heb je aan Navigon een verkeerde keuze. De app geeft je namelijk enkel de keuze uit Jan, met gesproken plaats- en straatnamen, en een niet nader genoemde vrouw.

Binnen Navigon is een winkel aanwezig waarin je allerlei diensten kunt aanschaffen die het gebruik van je navigatie-app nog aangenamer te maken. Zo is het mogelijk uitgebreide file- en flitsinformatie aan te schaffen, maar er zijn ook pakketten aanwezig voor bijvoorbeeld 3D kaarten of OV-navigatie. Het is jammer dat bepaalde diensten geen onderdeel uitmaken van de standaard app, want bij het bekijken van de extra diensten krijg je sterk het gevoel dat je een incompleet product hebt aangeschaft.

Kortom

Navigon is een uitgebreide navigatie-app die beschikbaar is voor verschillende regio’s. Een groot voordeel hierbij is dat je zelf kunt bepalen welke landen je wenst te installeren in de app. Hiermee bespaar je kostbare ruimte op je telefoon of tablet. Wat betreft het uiterlijk voelt de app wat verouderd en rommelig aan in vergelijking met de eerder geteste apps. Toch weet de app je duidelijk van locatie A naar B te brengen met behulp van goede visuele- en gesproken aanwijzingen. Eventueel biedt de app veel extra’s die je tegen betaling kunt aanschaffen. Helaas riep dit bij ons sterk het gevoel op dat we een incompleet product hadden aangeschaft.

 

© PXimport

Platform: iPad, iPhone, Android, Windows Phone

Getest op: iPhone

Prijs: Vanaf € 39,95 (extra diensten vanaf € 4,49)

Online/Offline: Offline

Download Navigon in de AppStore, op Google Play of in de Windows Marketplace

iOS: Benelux Europa

Android: Benelux Europa

Windows Phone: Europa

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten