De iPad: een droom voor videovergaderen?

Door: tom-kaneshige | 10 april 2012 12:10

Nieuws

De nieuwe iPad is door zijn functionaliteit geknipt voor videovergaderen. Skype lijkt een goede kandidaat-app, maar zijn er betere keuzes?

Toen drie werknemers van het Amerikaanse Eagle Investment Systems zich tijdens een brainstormsessie afvroegen hoe ze hun technische dienst konden verbeteren, leverde dit meer vragen dan antwoorden op. Toch leverde dit een goed idee op. Omdat ze allemaal een iPad bij de hand hadden, installeerden ze in drie klikken (of liever gezegd 'taps') de nieuwe Cisco Jabber-app en belden ze met een collega in India. In het videogesprek werden direct een aantal vragen beantwoord. Dit voorkwam een hoop e-mailverkeer en revisiegedoe.

"We gingen van tien dagen communicatieverkeer terug naar een uur", aldus algemeen directeur Mike Fitzgerald over deze nieuwe manier van werken.

Videovergaderen, instant messaging (IM) en samenwerken (collaboration) via de iPad wordt steeds populairder gezien de almaar toenemende populariteit van het apparaat binnen organisaties. Bedrijven zijn steeds vaker geneigd flink te investeren in deze nieuwe manieren van communiceren, met name in WiFi-upgrades en videoconferencing technologie van leveranciers als Cisco, IBM en Microsoft.

'Nieuwe features iPad 3 perfect voor videobellen'

De onlangs uitgebrachte nieuwe iPad kan deze investeringen een flinke duw in de rug geven. De mogelijkheid voor 4G LTE-connectiviteit, de ingebouwde camera's voor en achter en het Retina-scherm lijken gebouwd voor videovergaderen. "High-defintion video op de iPad 3 is kraakhelder en levendig", zegt Fitzgerald.

Eagle Investment Systems heeft inmiddels 200 werknemers uitgerust met een door IT-geleverde iPad met daarop Cisco Jabber voorgeïnstalleerd. Deze app kan gebruikt worden voor zowel IM als video- en spraakverbindingen en is sinds vorige maand beschikbaar voor de iPad. Eagle is van plan binnen anderhalf jaar 600 medewerkers van deze configuratie te voorzien. Ongeveer de helft van dit personeelsbestand werkt buiten de VS, in landen als Engeland, China, Polen, Singapore en Dubai.

Het draait echter niet alleen om videovergaderen. Mobile apparatuur verandert sowieso de manier waarop medewerkers met elkaar communiceren. Eagle heeft onderzocht hoe zijn eigen medewerkers intern communiceren en kwam erachter dat er een grote verandering plaatsvindt: instant messaging wordt intussen vaker gebruikt dan e-mail.

Natuurlijk zijn tablets en smartphones ideale apparaten om IM-communicatie te faciliteren. "We denken dat de Jabber-component daarin snel het dominate dashboard wordt voor onze gebruikers om daarmee te communiceren en intern samen te werken", zegt Fitzgerald.

Fitzgerald benadrukt dat CIO's en IT-managers die willen beginnen met videovergaderen en IM niet teveel de focus moeten leggen op de apparatuur en de software. Het onderliggende netwerk is minstens zo belangrijk, waarschuwt de directeur.

Skype

Hij neemt Skype als voorbeeld. Deze applicatie is enorm populair omdat het gratis is. Storingen, abominabele verbindingen en haperingen worden daarom voor lief genomen. Maar een dergelijk onbetrouwbaar systeem kun je natuurlijk niet binnen een zakelijke omgeving gebruiken.

"Wanneer je begint met het aanbieden van zakelijke diensten over dit kanaal, moet je een bepaalde mate van voorspelbaarheid hebben", legt Fitzgerald uit. Hij koos voor Cisco's Jabber omdat de app diep is geïntegreerd in Cisco's cloudgebaseerde TelePresence-netwerkinfrastructuur. Hij voelde daarom vertrouwen in de kwaliteit van Jabbers dienstverlening in een wereldwijde omgeving.

Het netwerk bepaalt de uiteindelijke beslissing, zegt hij. Nooit het apparaat.

"We hebben nog geen idee met welke apparatuur we over tien jaar werken", zegt hij. "Het bouwen van en implementeren van een netwerk is een beslissing die je iedere tien jaar neemt... je moet dus al wel weten welk netwerk je nodig zult hebben."

Videovergaderen via de iPad en de iPhone maakt een nieuwe golf innovatieve producten mogelijk, zoals deze Galileo.

0 Reactie(s) op: De iPad: een droom voor videovergaderen?

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.