De iPhone 5S getest: Slow Motion Camera

Door: Martin Gijzemijter | 03 oktober 2013 20:00

Review

De toevoeging van een Slow Motion Camera aan de iPhone 5S is wat ons betreft een briljante zet. We verheugen ons nu al op de duizenden filmpjes van dingen die kapotvallen. Maar hoe goed werkt die camera nu echt?

Slow Motion filmen

Belangrijk om te weten wanneer je filmt met je iPhone 5S, is dat het niet mogelijk is om alle filmpjes die je schiet af te spelen in Slo-Mo, zoals Apple de techniek noemt. Wanneer je filmpjes in Slo-Mo wilt afspelen, dan zul je ze ook daadwerkelijk in die modus moeten schieten.

Je doet dat door de app Camera te starten en met je vinger naar rechts te vegen tot de optie Slo-Mo is geselecteerd. Je ziet dan rechtsonder in beeld 120 BPS staan, oftewel 120 beelden per seconde. Bij een normale video leg je 'slechts' 24 beelden per seconde vast, dus je kunt je voorstellen dat, wanneer er 120 beelden in diezelfde seconde worden vastgelegd, je veel langzamer kunt afspelen.

Om in Slo-Mo af te kunnen spelen, zul je ook in Slo-Mo moeten filmen.

Slo-Mo afspelen

Maar hoe goed werkt dat Slo-Mo filmen nu eigenlijk? Dat hangt er een beetje vanaf wat je verwachtingen zijn. Het filmpje wordt vastgelegd met 120 BPS, en op de iPhone vervolgens afgespeeld met 30 BPS. Het resultaat is een zeer fraai, soepel slow motion filmpje. Echter, wie al eens heeft gewerkt met andere slow motion camera's (zoals de GoPro, die dezelfde framerate heeft) zal merken dat het geheel toch iets minder slow motion is dan gehoopt. Dat heeft dus alles te maken met de afspeelsnelheid.

Het effect is wat ons betreft dan ook niet optimaal. Voorlopig hoef je overigens ook niet te proberen om Slo-Mo filmpjes te bewerken in iMovie op de iPhone, want daar is het effect tegenovergesteld (het filmpje speelt heel snel af i.p.v. langzaam).

De iPhone speelt het niet optimaal af, in iMovie is het beeld zelfs drie keer zo snel.

Slo-Mo exporteren

Een optie is natuurlijk om het filmpje te exporteren en op je computer te bekijken. Maar als je dat doet, krijg je geen slow motion filmpje, maar een filmpje dat razendsnel afspeelt, omdat er 120 frames per seconde worden afgespeeld (hetzelfde effect als in iMovie). De enige manier om het filmpje écht in fraai te maken, is door het materiaal te importeren in een videobewerkingsprogramma, en de beelden vertraagd af te spelen. Dat is uiteraard een optie, maar niet helemaal wat we hadden verwacht, we willen immers alles gewoon op onze iPhone kunnen doen.

Conclusie

De iPhone 5S maakt prachtige slow motion beelden, maar het is jammer dat de telefoon zelf niet de mogelijkheid biedt om deze beelden zo fraai mogelijk af te spelen. Dat zal in de toekomst ongetwijfeld worden verholpen.

2 Reactie(s) op: De iPhone 5S getest: Slow Motion Camera

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 3 oktober 2013 20:11 Anoniem
  Is imovie dan geen videobewerkingsprogramma??? Je kan het filmpje in imovie bewerken en zoveel vertragen als je wil. Is meer werk maar het gaat wel.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 17 augustus 2014 00:34 Anoniem
  de foto`s die ik met mijn iPhone 5S maak zijn lelijk en niet helder
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.