De naam van het beestje

Door: job-spijker | 05 maart 2011 13:42

Nieuws

Heb je je ooit afgevraagd waar de naam Linux vandaan komt? Of waar de XP in Windows XP voor staat? De keuze van een naam voor een operating systeem geeft een indruk van de mensen achter het systeem.

Sommige namen voor een OS lijken direct uit de marketing afdeling te komen, terwijl anderen een Disney film als bron hebben. Justin Garrison van How-To Geek heeft het allemaal voor je op een rijtje gezet.

Linux

Dat de naam Linux verwijst naar initiator van het OS, Linus Torvalds, weten de meesten wel. Maar volgens Garrison wilde Torvalds zijn op Minix gebaseerde systeem helemaal geen Linux noemen maar ‘Freax’. De beheerder van de FTP-server, waar Torvalds zijn eerste ontwerp naar toe stuurde, gaf hem echter een folder met de naam ‘Linux’. Verwijzend naar Linus’ Minix. Van die naam Linux is het OS nooit meer afgekomen.

Debian

Het verhaal achter de naam Debian is minder bekend. Toen Ian Murdock met deze Linux-distributie begon, vernoemde hij zijn geesteskindje naar zich zichzelf en zijn vriendin, Debra Lyn. Het samenvoegen van hun beide voornamen leverde de naam Debian op. De afzonderlijke releases van Debian worden weer vernoemd naar karakters uit de Disney film Toy Story. Zo is de developmentversie van Debian vernoemd naar de emotioneel onstabiele buurman uit de film, ‘Sid’.

Duitse tanks

Naast de achtergronden over bovengenoemde Linux operating systemen, belicht Garrison ook nog de naamgeving van de diverse OS-releases van Microsoft en Apple. Dat XP voor Experience staat, lijkt duidelijk, maar de link tussen de namen van Apple en Duitse tanks ligt minder voor de hand.

0 Reactie(s) op: De naam van het beestje

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.