De nieuwe Macs van Apple [Foto's]

Door: jasper-bakker | 22 oktober 2013 19:38

Nieuws

Apple's perspresentatie heeft de Mac Pro en OS X Mavericks onthuld. Hier een blik op die nieuwe Mac-producten van het bedrijf.

Zoals eerder al verwacht, heeft Apple dinsdagavond 22 oktober zijn nieuwe Mac-workstation en nieuwe versie van OS X onthuld. De compleet herziene Mac Pro is een sterk staaltje design en integratie: het hele systeem voor professionals schuilt in een bescheiden zwarte cilinder. Die kleine, geïntegreerde machine is de opvolger voor de grote aluminium tower die alweer tien jaar dienst doet.

Werkpaard voorzien van veel pk's

De Mac Pro heeft een beginprijs net onder de 3000 dollar. Daarvoor rust Apple het systeem uit met een quadcore Intel Xeon-processor op een kloksnelheid van 3,7 GHz, 12 GB aan geheugen en een SSD (solid state drive) van 256 GB. Qua grafisch vermogen heeft dit instapmodel een dual FirePro D300 van AMD, waarbij elk van de twee GPU (grafische processors) 2 GB aan VRAM (videogeheugen) heeft.

Marketingtopman Phil Schiller van Apple benadrukt nog dat de Mac Pro's worden gefabriceerd in de Verenigde Staten. Tegelijk met de Mac Pro heeft Apple ook de nieuwe versie 10.9 van zijn computerbesturingssysteem OS X onthuld. Apple geeft dat nieuwe besturingssysteem (genaamd Mavericks) gratis weg. Niet alleen aan gebruikers van de huidige OS X-versie Mountain Lion maar van de vorige (Lion) en de eervorige (Snow Leopard).

Allebei al even in aantocht

Zowel de Mac Pro als Mavericks waren eerder al aangekondigd, maar enkele details waaronder de exacte beschikbaarheid en de prijs waren nog niet bekend gemaakt. Apple hield het tot vandaag op "in het najaar", waarbij de ontwikkeling van de nieuwe OS-release begin deze maand is afgerond.

Met versie 10.9 van Mac OS X (waarbij de X het Romeinse getal 10 is) stapt Apple af van het naamsgebruik van katachtigen voor zijn besturingssysteem. Het nu uitgebrachte OS X draagt de naam Mavericks, vernoemd naar een bekend surfplaatsje in Californië.

Bron: Webwereld.

1 Reactie(s) op: De nieuwe Macs van Apple [Foto's]

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 22 oktober 2013 21:46 darknessblade
  eventjes wat gecalculeerd naar losse hardware (op basis van de genoemde specs)
  de prijs is ongeveer 200 euro meer dan waarop ik uitkwam.

  de hardware- prijsverhouding is met deze nu wel goed
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.